Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Лек спад на производствените цени през октомври

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през октомври 2019 година понижава с 0,1% по отношение на предходния месец. Понижение е записано в добивната индустрия - с 1,0%, и в преработващата индустрия - с 0,1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се следи повишаване на цените с 0,3%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата индустрия по-ниски цени на производител са регистрирани при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 1,0%, и при производството на съществени метали - с 0,7%.

Най-съществено нарастване на цените е записано при: печатната активност и възпроизвеждането на записани носители, производството на железни произведения, без машини и съоръжение и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - по 0,4%.

Производствените цени през октомври нарастват с 2,3% в съпоставяне със същия месец на 2018 година.

Нарастване на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,2%, и в добивната индустрия - с 5,9%, а в преработващата индустрия е регистрирано понижение с 0,3%.

Понижение на цените в преработващата индустрия се следи при: производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3,2%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1,6%, и производството на химични артикули - с 0,4%.

Съществено повишаване е регистрирано при: обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4,5%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 4,3%, и производството на лекарствени субстанции и артикули - с 3,7%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР