Общият индекс на цените на производител през януари 2021 г.

...
Общият индекс на цените на производител през януари 2021 г.
Коментари Харесай

Ръст на цените в преработващата промишленост

Общият показател на цените на производител през януари 2021 година се усилва с 1.8% по отношение на предходния месец и с 0.7%, по отношение на миналогодишния януари, заяви.

Повишение е записано в преработващата индустрия - с 1.8%, в добивната индустрия - с 1.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%, спрямо декември 2020 година.

Ръст на цените на производител се следи при производството на съществени метали - с 9.4%, а понижение е регистрирано при производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 0.7%, и при производството на транспортни средства, без коли - с 0.4%.

Общият показател на цените на производител през януари 2021 година се усилва с 0.7% в съпоставяне със същия месец на 2020 година. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 11.5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, и в преработващата индустрия - с 0.1%.

По-значителен растеж е регистриран при производството на съществени метали - с 19.8%, и при производството на хранителни артикули - с 3%. Съществено намаляване на цените се следи при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2.5%, и при производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 1.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2021 година се усилва с 0.9% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, и в преработващата индустрия - с 0.8%, до момента в който в добивната индустрия се следи понижение с 0.9%.

В съпоставяне с декември 2020 година забележителен растеж е регистриран при производството на съществени метали - със 7.0%, и при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 1.8%. Намаление се следи при производството на транспортни средства, без коли - с 0.9%, и при производството на облекло - с 0.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2021 година нараства с 0.1% в съпоставяне със същия месец на 2020 година. Увеличение на цените е записано в добивната индустрия - с 8.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, а понижение се следи в преработващата индустрия - с 0.8%.

Спрямо януари 2020 година по-значително понижение в преработващата индустрия е записано при производството на облекло - с 2.3%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2.0%. Ръст на цените е регистриран при производството на съществени метали - с 12.1%, и при производството на химични артикули - с 3.9%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през януари 2021 година се усилва с 3.1% по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2020 година нарастването е с 1.7%.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР