Общият глобален дълг на корпорациите, домакинствата, правителствата и финансовия сектор

...
Общият глобален дълг на корпорациите, домакинствата, правителствата и финансовия сектор
Коментари Харесай

Глобалният дълг расте ли расте

Общият световен дълг на корпорациите, семействата, държавните управления и финансовия бранш е повишен през октомври до 307 трилиона $, съгласно нов отчет на основания във Вашингтон Институ за интернационалните финанси (IIF). От началото на годината дълговото задължение се увеличава с 9,5 трлн. $, като остава непроменено по отношение на Брутният вътрешен продукт, а динамиката на дълга в развитите и разрастващите се страни се разграничава: до момента в който в първите високите лихвени проценти лимитираха интереса на частния бранш към заеми, във вторите размерът на заемите продължи да нараства.

Според Института за интернационалните финанси във Вашингтон една трета от този дълг се дължи на разрастващите се страни. За пет години тежестта се е нараснала с 60 трилиона $, като две трети от нарастването се падат на развитите страни (предимно Съединени американски щати, Япония, Франция и Обединеното кралство), като най-бързо нараства дълговото задължение на обществения бранш. Сред разрастващите се страни най-голямо нарастване на дълговата тежест бележат Китай, Индия, Бразилия и Мексико.

В съпоставяне с началото на годината нивото на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт остава същото - 335%, само че до момента в който в разрастващите се страни този индикатор надвиши 255% (плюс 32 процентни пункта за пет години), на развитите пазари, в противен случай, той намаляваше, в това число заради по-слабия напредък на кредитирането на корпоративния бранш и семействата (изключения от тази наклонност бяха по-специално Франция и Япония).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР