Общият брой на издадените електронни бели“ рецепти през Националната здравноинформационна

...
Общият брой на издадените електронни бели“ рецепти през Националната здравноинформационна
Коментари Харесай

13 хил. издадени електронни „бели“ рецепти за ден

Общият брой на издадените електронни „ бели “ предписания през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надвиши 13 хиляди единствено в границите на днешния ден. Според измененията в Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, от през днешния ден – 16 октомври 2023 година, всички медикаменти за лекуване на диабет и антибактериалните лекарствени артикули за систематична приложимост, се изписват единствено с електронна рецепта.

Данните сочат, че „ белите “ предписания, издадени от лекари в границите на днешния ден, надвишават 12 500, а тези от експерти по дентална медицина – близо 700. За съпоставяне през последния месец, когато измененията в Наредба 4 още не бяха влезнали в действие, приблизително дневно се изписваха по не повече от 200. От стартирането на системата в употреба през декември 2020 година до в този момент са изписани близо 40 млн. електронни предписания, като едвам 50 хиляди от тях са „ бели “. Издаването на електронна рецепта не анулира визитата при доктор, защото предписването на лекарства се прави след физически обзор.

През мобилното приложение eRx в границите на днешния ден сполучливо са генерирани над 1000 предписания. Новата версия на приложението 1.2 разрешава на експертите по дентална медицина и ветеринарните лекари също да издават електронни предписания. Това стана допустимо откакто за по-малко от седмица екипът на „ Информационно обслужване “ съумя да интегрира настоящите регистри на зъболекари и ветеринари към НЗИС и платформата за мобилно издаване на електронни предписания.

Чрез мобилното приложение медицинските лица могат да изписват електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Изписаната рецепта попада незабавно в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека. Целта на приложението е да улесни лекари, зъболекари и ветеринари в издаването на електронни предписания, в случаите, в които нямат достъп до компютър с медицински програмен продукт.

Мобилното приложение eRx може да бъде изтеглено гратис от Гугъл Play или App Store. За за апарати с операционна система Android, които имат формален и цялостен достъп до Гугъл Play Services, новата версия на приложението 1.2 тя към този момент е налична и може да се употребява от лекари, зъболекари и ветеринари, а за мобилни устройства с операционна система iOS се чака всеки миг да бъде утвърдена от App Store.

Подробна информация и указания за потреблението на eRx може да бъде открита на https://his.bg/erx/. Екипът на „ Информационно обслужване “ е разполагаем по всяка време на денонощието на телефон на телефон 070014220 и имейл [email protected], с цел да оказва подпомагане на медицинските лица, които срещат усложнение с приложението.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР