Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева настоява табелата на Паметника

...
Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева настоява табелата на Паметника
Коментари Харесай

ДСБ иска табела на истината пред Паметника на съветската армия

Общинският консултант от ДСБ Марта Георгиева упорства табелата на Паметника на руската войска в центъра на София да бъде заменена, като съгласно нея това би трябвало да стане преди страната ни да поеме Председателството на Съвета на Европа следващата година.
Мнението си тя показва в писмо до столичния кмет, ръководителя на СОС и зам.-кметът по просвета и обучение.
В писмото си тя акцентира, че сега в сърцето на столицата, " доминирайки над всички български държавни институции, стои забит признакът на нашето национално оскърбление – монументът на окупационната Съветска войска. "
Към сегашния миг, до момента в който в демократичните страни градската среда се декомунизира, в нашия град най-централното място продължава да е окупирано от най-яркия знак на подтисничество и основава неправилното усещане, че ние, българите, се прекланяме пред терора и пред личните си насилници. Нещо повече, надписът " На Съветската войска освободителка от признателния български народ ", който стои неизменен 28 години след рухването на Берлинската стена, слага въпроса ние още ли не сме свободни да назовем нещата с същинските им имена, а робуваме на фалшификацията на личната ни история, написа Георгиева.
Според нея това ще е неприятен знак в София в навечерието на европредседателството, като отбелязва, че Екологичен потенциал е осъдил тоталитарния комунизъм още през 2009 година, а в някогашните руски страни градската среда интензивно се декомунизира. Георгиева отбелязва и че е пращала запитвания за какво не се вземат ограничения за премахването на паметника до Фандъкова, само че не е получила отговор.
" Далеч съм от мисълта, че след толкоз години безучастие, този паметник ще може да бъде изместен за месец преди българското председателство на Съвета на Европейския съюз, само че времето е задоволително да осъществим една просветителска и хуманна задача като на мястото на изкривяващия историята ни надпис сложим информативно-указателна табела, показваща каква е същинската роля на Съветската войска за България ", написа още Георгиева.
Според нея по този метод ще се утвърди истината за българската история и младежите " сами ще изискат този знак на лъжата и насилието да бъде демонтиран ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР