Общинският съвет във Варна даде зелена светлина за започване на

...
Общинският съвет във Варна даде зелена светлина за започване на
Коментари Харесай

Общинският съвет във Варна даде зелена светлина на проучванията за изграждане на леко метро

 Общинският съвет във Варна даде зелена светлина за започване на предпроектни изследвания за създаване на леко метро в града. На днешното си съвещание съветниците утвърдиха отпущането на 240 000 лева, нужни за изследванията, установяване на терен за хранилище и правене на техническо задание.

" Основната функционалност на оборудването ще бъде да свърже новата икономическа зона, която следва да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Очакванията са в бизнес зоната да се основат към 30 000 работни места, т.е. огромна част от хората ще употребяват железницата “, съобщи пред съветниците заместник-кметът инж. Христо Иванов. Той е на мнение, че още от в този момент би трябвало да се работи за обезпечаване на връзките сред индустриалната зона и града.

По думите му лекото метро е заложено в Общия организационен проект на Варна като трасе по " Цар Освободител “. " На базата на техническите и икономическите обосновки, които следва да бъдат направени,  ще се отговори на въпроса би трябвало ли да се резервира това трасе за градска железница или не е належащо “, добави той.

Инж. Иванов сподели още, че в главната си част скоростният екологичен превоз ще е надземен, единствено в обособени част ще минава подземен. " Ще можем да употребяваме опита на София, която след построяването на метрото промени своя образ “, уточни заместник-кметът и добави, че финансиране за строителството ще се търси по европейски стратегии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР