Общинският съвет в Пловдив гласува всички собственици на заведения и

...
Общинският съвет в Пловдив гласува всички собственици на заведения и
Коментари Харесай

В Пловдив спорят да се помага ли на билбордовете

Общинският съвет в Пловдив гласоподава всички притежатели на заведения и обекти до края на изключителното състояние да бъдат освободени от тротоарно право до края на изключителното състояние, заяви " Фокус ". Също по този начин бизнесът ще има право да разсрочи концесионните такси, които дължи. Общинският съвет реши още да удължи и периода за заплащане на налог здания и такса боклук с отстъпка от 5%. Срокът е до 30 юни. Това също е част от ограниченията за облекчение на жителите поради изключителното състояние. Синята зона в Пловдив също остава безвъзмездна, жителите и притежателите на компании пък ще са освободени от такси за паркингите в града. За всички възпитаници картите за превоз, закупени през март и април ще бъдат удължени със съответния интервал, еднакъв на времето на деяние на изключителното състояние. Бе решено също по този начин кметовете да могат да одобряват дарения по-големи от 20 000 лв., само че при категорично изискване на донора защо тъкмо ще се насочат даренията в битката с ковид.

По време на сесията бе поискано и рекламните билбордове да бъдат освободени от такса, само че това не бе признато. Предложението бе направено от общинския консултант от „ Кауза Пловдив “ Едуард Сарафян, осведоми " Трафик нюз ". Той предложи в пакета с антикризисни ограничения компаниите за външна реклама и билборди също да не заплащат тротоарно право по време на изключителното състояние.

По думите му загубите на тези компании по време на изключителното състояние е близо 100%, защото рекламодателите са се отдръпнали. Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев съобщи, че обсегът на антикризисните ограничения касаят само обектите, които са под възбрана при заповедта на министъра на опазването на здравето, т.е. тези, които не могат да реализират своята активност, като заведенията. Той предизвести, че в случай че това предложение се одобри ще се отвори кутията на Пандора и бюджетът на Пловдив няма да издържи, като общината ще банкрутира до един месец.

Въпреки предизвестието 31 от общинските съветници поддържаха предлагането на „ Кауза Пловдив “, в това число и огромна част от съветниците от ГЕРБ. След гласуването кметът Здравко Димитров се разгневи и съобщи, че това, което се прави сега, е див популизъм. Заради създалата се обстановка се изиска прегласуване на предлагането, както и 5 минутна отмора. На нея представители на всички групи дискутираха обстановката и единствено няколко минути по-късно се стигна до прегласуването. На него нито един консултант, в това число и от „ Кауза Пловдив “ не гласоподаваха то да бъде признато. Така обстановката се обърна на 180 градуса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР