Общинският съвет на Амстердам ще подложи на гласуване следващия февруари

...
Общинският съвет на Амстердам ще подложи на гласуване следващия февруари
Коментари Харесай

Амстердам ще ограничи отдаването под наем на жилища под 500 000 евро

Общинският съвет на Амстердам ще подложи на гласоподаване идващия февруари ограничението на вложенията в жилища чартърен за най-малко четири години за парцели под 500 000 евро. Мярката визира 60% от жилищния фонд в столицата на Холандия. Това не е единствената мярка, която съветът ще би трябвало да изследва, с цел да ограничи натиска върху пазара на жилищата чартърен. От община Заанстад, в границите на столичния регион, желаеха да дадат преимущество при покупката на жителите на града в ново строителство или в нови жилища под наеми, в случай че са живели повече от 10 години в същия квартал.

Амстердам се пробва да ограничи покачването на цените на наемите, като лимитира навлизането на вложители на пазара. Общинският консултант Якоб Ведемейер разгласи проекта за изключване на вложители, които купуват за наемане къщи за по-малко от 512 000 евро посредством въвеждането на обвързване за новите притежатели да живеят през първите четири години след придобиването, предава eleconomista.es.

" Неприемливо е хората, които търсят къща, да бъдат изместени от вложители, които купуват за отдаване чартърен на невероятни цени. Ето за какво желаеме да сме сигурни, че допустимо най-вече къщи могат да бъдат закупени единствено от хора, които в действителност желаят да живеят в тях. Къщите са за живеене, а не за печелене на пари ", изяснява Ведемейер.

Ако наредбата бъде утвърдена, всеки, който желае да закупи къща за отдаване чартърен на цена под 512 000 евро, ще би трябвало да изиска позволение от общината, което ще се издава единствено в изключителни случаи. Ще бъдат позволени някои изключения, като да вземем за пример отдаване на къщата чартърен на член на фамилията или заради престой в чужбина до една година.

В Амстердам съвсем всяка трета къща е благосъстоятелност на частни вложители, което докара до внезапно повишаване на цените на жилищата през последните години. Сега купувачът заплаща приблизително повече от половин милион евро за къща в града. Много вложители избраха да купуват къщи, с цел да ги употребяват за отдаване чартърен на туристи. Преди пандемията се появиха доста регулации за ограничение на това събитие. Туристически такси, предел на нощувки чартърен и общински ограничения за ограничение на нарастването на наемите, с налози върху наемодателите.

По време на пандемията държавното управление на Марк Рюте откри надзор върху наемите на свободния пазар, където наемите не могат да се повишават с повече от 1% над CPI (Индекс на потребителските цени) през идващите три години за наеми, които надвишават 750 евро на месец.

От 1 януари ще влезе в действие законодателна смяна, която ще разреши на общините в Холандия да дефинират квартали и области, в които ще се ползва отбраната при покупка. От община Заанстад, в границите на столичния регион, желаеха да дадат преимущество при покупката на жителите в новото строителство. В столицата изследват и дали да изискат наемателите, които живеят 10 години, да имат предпочитан достъп до нови здания чартърен.

Големи градове като Утрехт, Тилбург, Хага или Грьонинген към този момент обявиха, че обмислят да проучат или приложат нужните ограничения, с цел да разубедят вложителите, които търсят парцели за отдаване чартърен, като се възползват от високите цени.

Преди да прибегнат до тези ограничения, обаче, общините са законово задължени да се обосноват дали е належащо това и в кои квартали има несправедливи резултати на дисбаланс заради дефицита на евтини или междинни цени на жилища, населявани от притежатели. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР