Общинският културен институт Красно село“ стартира годината с нов онлайн

...
Общинският културен институт Красно село“ стартира годината с нов онлайн
Коментари Харесай

Любопитна поредица от онлайн лекции ще разкривае приноса на днешните български земи към европейската цивилизация

" Общинският културен институт " Красно село “ започва годината с нов онлайн план, в който одобрени наши учени, историци, антрополози и изкуствоведи ще ни вкарат във вълнуващия исторически свят и ще ни разкрият разнообразни аспекти от приноса на днешните български земи към европейската цивилизация. Лекциите ще бъдат налични и забавни и за непрофесионалисти. “, анонсира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Лекциите от плана " История и Цивилизации “ имат за цел да очертаят достоверността и идентичността на българската страна в границите на целия европейски подтекст, без които Европа нямаше да е същата. Ще се излъчват във фейсбук страницата на Общински културен институт " Красно село “ - https://www.facebook.com/kdkrasnoselo. Началото е на 15 януари (неделя) от 11.00 часа със " Сиянието на първата европейска цивилизация “ с преподавател акад. Васил Николов/ (https://www.facebook.com/events/871301393841045/?ref=newsfeed).

" Днес мнозина свързват понятието цивилизация с територии от Европа, в които не влизат днешните български земи. Но малко на брой знаят, че европейската цивилизация се ражда и развива в незначителен район от Европа, а днешните български земи имат централно място в него. Това става през интервала от края на VІІ до последните епохи на V хилядолетие прочие Хр. Първата цивилизация на нашия континент е обвързвана както със земеделието и скотовъдството като съществени поминъци на хората, по този начин и с редица профилирани производства - на сол, кремъчни сечива, рандеман на руда и отливане на железни предмети. Между знаците на първата европейска цивилизация са праисторическите монументи Слатина-София, Караново, Стара Загора, Мурсалево, Капитан Андреево, Провадия-Солницата, Варненския некропол, Дуранкулак и други “, споделя учен Васил Николов.

Академик Васил Николов приключва " История " с профил " Археология " в Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1976 година Работи в Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките от 1984 година Член-кореспондент е на Австрийския археологически институт (Виена) и Центъра за археология и история на културата на Черноморския район (Хале, Германия). Ръководител е на теренните изследвания на селищните могили в Караново, Капитан Димитриево и Крън, на неолитните селища Слатина (София), в Сапарева баня, Ковачево, Елешница и Мурсалево, както и на неолитните ямни комплекси в Любимец и Капитан Андреево. Проучва най-ранния в Европа праисторически солодобивен център Солницата (Провадия) от 2005 година

Проектът " История и Цивилизации “ се осъществя от Общински културен институт " Красно село “ с поддръжката на Столичната община и Национален фонд " Култура “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР