Общинските съветници от ПК “Социални дейности и жилищна политика“ приеха

...
Общинските съветници от ПК “Социални дейности и жилищна политика“ приеха
Коментари Харесай

Социалната комисия прие Годишния план за развитие на социалните услуги

Общинските съветници от ПК “Социални действия и жилищна политика “ одобриха Годишния проект за развиване на обществените услуги за 2019 година на община Варна. В него са добавени 29 нови услуги, от които 3 са локални действия, а 26 делегирани от страната действия или планове. Общият брой на услугите е 86.

Към новите услуги, проектът планува разкриване на мобилен център в поддръжка на възрастни хора и мобилен център за информиране, образование и поддръжка на деца от 5 година до 18 година И двата центъра ще дава обществени услуги по домовете, свързани с психическо и обществено консултиране и рехабилитация.

В листата за 2019 година са включени още осъществяване на услугите персонален и обществен помощник, което ще даде опция на хора, които имат трайни увреждания и такива с неспособност да се самообслужват, да получат грижи в домашни условя. Нуждаещите се ще бъдат подкрепени при осъществяване на ежедневните си потребности от битов и обществен темперамент, както и по повод организация на свободното време и обществено включване. Предвиденият потенциал за персоналните асистенти е 250 места, а обществени асистенти – 50 места. Планът планува и откриване на още една нова услуга – обществен помощник за деца, която е ориентирана към деца с увреждания и е с потенциал 120 места.

За втората половина на 2019 година е планувано стартирането на услуга „ Център за краткотрайно настаняване “. Той ще приютява бездомни лица за не повече от 3 месеца за една календарна година, а при нужда срокът може да бъде продължен до 6 месеца. Центърът ще обезпечава място за живеене, квалификационни и преквалификационни курсове. Ще спомага за обществена акомодация на потребителите и ще им спомага и за намиране на работа.

Във връзка с писмо от Фондация „ Карин дом “ и по предложение на доктор Лидия Маринова - ръководител на обществената комисия, потенциалът на Център „ Ранна намеса за попречване изоставянето на деца с увреждания “ бе повишен от 40 на 60 места.

Годишният проект за развиване на обществените услуги следва да бъде гласуван на съвещание на Общински съвет – Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР