Общинските съветници от ГЕРБ-СДС, ВМРО и Бонев предлагат два билета

...
Общинските съветници от ГЕРБ-СДС, ВМРО и Бонев предлагат два билета
Коментари Харесай

По-скъп билет за метро, без карти за 23 лв и две пластики за билетите за време

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС, Вътрешна македонска революционна организация и Бонев оферират два билета за време на друга цена - 1.60 лева за билет 30+ минути и 2.20 лева за билет 60+ мин., които включват прекачвания Хартиеният билет за метрото става 2 лева, а всички документи, които издава " Метрополитен ", отпадат, както и картите на ЦГМ за една или две линии Срещу това се разгласи ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев и акцентира, че са вероятни промени
Отпадане на картите за пътешестване за една или две линии, както и на тази единствено за метро, повишаване на хартиения еднократен билет в метрото до 2 лева и отпадане на талоните за избран брой пътувания там. Това планува новата разпоредба, импортирана за публично разискване от общинските съветници от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков и Прошко Прошков, Карлос Контрера (ВМРО) и самостоятелния Борис Бонев.

С нея се вкарват новите билети за време - 1.60 лева за 30+ минути с прекачвания, и 2.20 лева за 60+ минути, само че зад някои промени се крие повишаване поради елиминирането на някои транспортни документи, които, съгласно общинските съветници, не се употребяват толкоз доста.

Засега има късмет някои от предложенията да отпаднат, откакто ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев се разгласи срещу тях, а също така тече и срокът за публично разискване с жители, чиито мнения би следвало да се вземат поради. Очаква се самата разпоредба да се гласоподава на последното съвещание на общинския съвет за лятото - на 21 юли. Ако тя се одобри, новите билети за време ще влязат в действие от 1 януари 2023 година, а новите карти (вкл. младежката такава) - от 1 септември тази година.
Реклама Странното повишаване на билета за метро
Хартиеният билет за метрото, който не дава опция за прехвърляне, се подвига от сегашните 1.60 лева на 2 лева Отново 2 лева ще е и билетът, който продават водачите на транспортните средства в наземния превоз. Но до момента в който аргументът зад повишаването в наземния превоз е да не се пречи на водачите, за метрото същото не важи, тъй като то разполага с каси на всяка метростанция.

Зафир Зарков изясни за " Капитал ", че това предложение се е образувало малко по-късно в работната група, с концепцията да се подтикват хората да си купуват електронно билет (през приложение или с банкова карта), а " хартиеният билет би следвало да се употребява единствено от посетители от града или когато ни се наложи извънредно пътешестване, само че главната логичност е в пренасочването на пасажерите към електронните способи на таксуване и закупуването на дълготрайните транспортни документи ".

На тези причини отвърна по време на брифинга ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев, като разгласи, че той е срещу това предложение и

" Това мнение не е дефинитивно и аз персонално не съм склонен с него, защото го намирам за голословно и по-скоро го приписвам на пропуск при подготовката на работната група, в сравнение с целенасочена идея. Защото без подозрение електронните документи изместват хартиените, само че хипотезата билетът, продаван от лидера, в наземния превоз, както е в цяла Европа, да е по-скъп, е напълно несвързана с тази за повишаването на билета в метрото ", изясни той. от жители и организации, които да се вземат поради и вероятно да бъде променяна.
По думите на Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия, над 260 хиляди души месечно заплащат билетите си с банкова карта Реклама
Едно от изпратените мнения е на изпълнителния шеф на " Метрополитен " проф. инж. Стоян Братоев.., както и да бъде непокътната опцията да се продават талони с пътувания от най-малко 5 броя, които да костват по 1.80 лева всяко. Друго, за което упорства инж. Братоев, е " Метрополитен " да продължи да издава, зарежда и продава всички типове краткосрочни транспортни документи от касите на метрото, автоматите, през банкови карти или различен електронен канал. Докато наредбата, импортирана от общинските съветници в настоящия ѝ тип, планува да има единствено един издател на транспортни документи и това да е Центърът за градска подвижност - по този начин, както написа и в заданието на публичната поръчка на ЦГМ от 2017 година за новата билет система, за която бяха платени 100 млн. лева с Данък добавена стойност.
Тепърва следва да се проучват предлагането и подхождаме със песимизъм във връзка с него. Предстои до 21 юли да се проведат публични разисквания и в рамктие на тях да забележим има ли планове, има ли причини и какво би обосновало едно или друго решение. Това се отнася както за повишаването на билета в метрото, по този начин и за рестрикцията във връзка с някои транспортни документи които в моимента се употребяват ", споделя ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Фотограф: Надежда Чипева
" Няма логичност билетът за време за 30 мин с прехвърляне за наземен превоз и метро и назад да коства 1.60 лева, тъй като по този метод не се регистрират горните преимущества на доста по-добрите условия на напредване с метрото и се обезсмисля билета от 2 лева ", написа в мнението на " Метрополитен ".
Само месечни и годишни карти
С измененията в наредбата на софиянците се оставя само опцията да зареждат месечни карти за цялата градска линия (50 лева.), както и годишни карти (365 лева.). Всички останали карти - за една или две линии, единствено за метро и тн. отпадат. " Основната ни цел е да понижим дългия лист от документи и да подтикваме хората да употребяват дълготрайни документи ", изясни Зарков на брифинга в общината през днешния ден. С отпадането на по-евтините карти за една или две линии пък от общината се надяват да съберат повече доходи. " Очакваното покачване от въвеждането на новата тарифна политика и пренасочването към дълготрайни транспортни документи е 21 млн. лева ", съобщи Карлос Контрера.

Това е и другата линия, по която се нападна препоръчаната разпоредба. Масово в своите мнения жители показват като безсмислие орязването на картата единствено за една линия (23 лв).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Транспорт 2 Данъци и обезпечаване 3 Енергетика 1 Транспорт 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят Реклама
" В предлаганите бъдещи цени за градски превоз не попадат цени за месечни карти за една линия за никоя категория пасажери. Не срещнах и съответна аргументация на този казус. В моето семейство пътуващите са петима - двама работещи и трима учащи, извънредно и единствено употребяващи по една линия. Общата месечна цена за най-много 10 месеца в годината все още е 730 лева При новите промени ще е належащо да увеличим разноските си за градски превоз съвсем двойно ", написа в едно от мненията.

По време на брифинга Зафир Зарков изясни, че в случай че човек зарежда карта единствено за една линия, то за дванадесет месеца ще е дал съвсем толкоз пари, колкото коства годишната абонамента карта за цялата градска линия, като още веднъж акцентира нейните преимущества.

Друг мотив е, че този вид карти не се употребили доста от хората. Анализът, на който стъпва наредбата обаче е основан на данни от 2019 година и 2020 година, като през втората пандемията от ковид повлия доста на градския превоз.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Годишната карта ще може да се заплаща на три вноски
Друго " изобретение " е младежка месечна карта за хората до 26 години, по предложение на Контрера, която да коства 25 лева Тази за възпитаници остава 20 лева, за всички линии като също толкоз ще заплащат и студентите на месец, вместо досегашните 21.50 лева

Първоначалната санкция за невалидиран пасажер ще е 3 лева

Бонус ще има за пътуващите с банкови карти, които всеки ден надвишават броя от 3 пътувания (тоест им се регистрира използването на дневна карта от 4 лв). Предвижда се да се направи агрегация, която да регистрира, че в случай че сте употребили всеки ден от понеделник до петък еднодневна карта от 4 лева, събота и неделя пътуванията да са безвъзмездни.
Плетеница поради двата билета
Основната смяна въпреки всичко е въвеждането на двата билета за време. Принципът е, че всеки може да се прекачва безкрайно на транспортните средства, стига да не са минали респективно 30 или 60 мин. от първото прехвърляне. Иначе няма ограничаване във времето - в случай че да вземем за пример пътувате единствено с един автобус и не се прекачвате, може да останете в него до края на пътуването, без значение дали е над 30 мин. Същото важи и в случай че сте се прекачили на 29-ата минута в друго транспортно средство.

Тези нови билети ще могат да се зареждат електронно или от гише на ЦГМ на т. нар smart карта - новата пластика на ЦГМ. Понеже билетите са два типа - за 1.60 лева (30+) и за 2.20 (60+), хората обаче ще би трябвало да си извадят две обособени пластики. На едната ще могат да зареждат билети 30+ (напр. 10 бр.), а на другата - другите билети от 60+ (отново избран брой).

Това сигурно ще докара до комплициране, като повода да се случва е, че другояче валидаторите няма да могат да схванат кой билет от двата да чекират, в случай че не се вкара специфична такава алтернатива за избор при валидация, което обаче не е изключително удачно по време на пандемия. Затова и една от рекомендациите в отчета на ЦГМ беше да има единствено един билет.
Свързани публикации Протестиращите от градския превоз в София желаеха страната да заплати за неприятното ръководство 18 май 2022, 16:10 Спор сред ЦГМ и метрото пречи разписанията да влязат в Гугъл Maps 18 февруари 2022, 07:00 София обмисля да глобява невалидирани пасажери в градския превоз 7 януари 2022, 10:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР