Общинските съвети в общините, където не достигат места в детските

...
Общинските съвети в общините, където не достигат места в детските
Коментари Харесай

С до 3 деца може да се завиши броя в групите при недостиг на места в детските градини

Общинските препоръки в общините, където не доближават места в детските градини, ще могат да завишават над оптимално избрания брой деца в групите на целодневните и полудневните детски градини. Тази опция се дава след промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, признати от Министерския съвет. Това оповестиха от държавната пресслужба. 

В случаите, когато броят на децата в групите, изчислен въз основата на Средна месечна посещаемост за интервал от три поредни месеца, е по-малък от 12 — за яслените групи и 18 - за останалите, броят на децата може да бъде повишен над оптималния с до 3 деца. Завишаването ще е допустимо при изискване, че са спазени здравните условия към детските градини.

Така ще се подкрепят напъните на общините за обгръщане на по-голям брой деца в системата на предучилищното обучение и за цялостно обгръщане на децата в наложителна предучилищна възраст.

Предложените промени са свързани с реализирането на задачите на Националната тактика за учене през целия живот (2014-2020) за повишение каузи на обхванатите в предучилищното обучение деца на възраст от 4 години до постъпване в първи клас на 90 % през 2020 година

Друга смяна планува опция броят на учениците в паралелките да се завишава над оптималния при образуването на паралелките, както и в случаите на пренасяне на възпитаници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР