Общините трябва да имат система за ранно предупреждение - веднага

...
Общините трябва да имат система за ранно предупреждение - веднага
Коментари Харесай

SOS! Професионалните гимназии стават ромски

Общините би трябвало да имат система за ранно предизвестие - незабавно да светва алената лампа, когато броят на децата от малцинствата в едно учебно заведение се усили. Причината е, че се образуват нови сегрегирани образователни заведения отвън етномахалите - професионални гимназии, в които съвсем всички възпитаници са от ромски или турски етнос.

Тази тревожна наклонност очерта министърът на образованието Красимир Вълчев на двудневна среща на 200 шефове на учебни заведения с преобладаващи деца от малцинствата, проведена от Център „ Амалипе ”, в чиято мрежа пък са общо 280 такива образователни заведения. Вълчев добави, че професионалните гимназии „ обират ” негативите в системата - намаляването на децата води до най-вече неосъществени паралелки там. „ Нямаме право на такава пасивна политика. Няма да не помни думите на едно момче, което ми сподели: „ Искам да изучавам в паралелка по превоз, само че имам фатализъм по отношение на другите възпитаници там ”, показа министърът. Като акцентира, че над 2000 стратегии за професионално обучение към този момент са обновени, той прикани районните ръководства да предизвикат общините за повече действия, свързани с визити във компании, локални значими обекти и институции, ранно кариерно насочване. През март-април ще започва план „ Подкрепа за триумф ”, който е продължение на „ Твоят час ” и в който е заложена по-разширена поддръжка на деца с обучителни усложнения.

Председателят на Центъра за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе ” Деян Колев уточни точните измерения на сегрегирането на професионалните гимназии - в 124 такива учебни заведения в страната учат най-вече възпитаници от малцинствата. В 26 на 100 от учебните заведения у нас родителите с по-ниско от приблизително обучение са под 2%. Във всяко пето над 80% от родителите са със приблизително и висше. Останалите доста бързо се сегрегират.

Пред шефовете министърът разгласи, че над 30 000 възпитаници към този момент са върнати в класните стаи вследствие на механизма за обсег. Той обаче посочи, че това е дребна крачка, като в този момент е нужно префокусиране от записването към обезпечаване на посещаемост. За задачата трябват по-малко екипи, които обаче да работят по-интензивно и да са съсредоточени към учебни заведения с деца в риск. Вълчев добави, че най-важна е ежедневната работа в учебно заведение и с родителите. И призна още, че има малко системи за насила, а с разбиране постоянно не се реализира резултат. Бе прям пред гилдията и че някои от написаните ограничения са въображаеми с положителни планове, само че вместо да работят, са в тежест на педагозите.

В удостоверение на думите му Деян Колев описа училищен анекдот, съгласно който министерските инструкции изискват от школския началник да кара колело на едно гума по опънато въже, да прави салто, провирайки се през пламнал обръч, до момента в който свири на цигулка, и то като Паганини. Той обаче показа и утвърждението на гилдията, че Вълчев е просветителният министър, който най-вече се среща с учители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР