Общините са сериозно притеснени от рязко поскъпване на такса „битови

...
Общините са сериозно притеснени от рязко поскъпване на такса „битови
Коментари Харесай

Общините са притеснени от вдигането на такса „смет“ за гражданите

Общините са съществено обезпокоени от внезапно повишаване на такса „битови отпадъци“ от 2019 година, в случай че се одобряват измененията в Закона за локалните налози и такси. Това стана ясно по време на 12 -тата годишна среща на Националното съдружие на общините в РБългария /НСОРБ/, която се организира в Албена.

„Безпокойството ни е, че ще натоварим прекомерно доста жителите и ще падне събираемостта. Така ще сринем услугата, от която зависи здравето на всички“, сподели изпълнителният шеф на сдружението Гинка Чавдарова. В момента бизнесът генерира 30% от отпадъците, само че прави 70 % от постъпленията от таксата. Според новата дефиниция се чака съотношението да се обърне. НСОРБ ще направи анкетно изследване във всички общини за установяване на такса „смет“, с цел да се откри справедливото решение.

Само с 50 млн.лева общинската пътна мрежа не може да се поддържа. Трябва да има съответно финансиране, защото четвъртокласните пътища в страната са над 20 000 км, сподели по другата мъчителна тематика за локалната власт районният министър Николай Нанков. Той увери, че до края на годината ще бъде призован Съветът по децентрализация за настояването за повече пари за общинска конструкция и в разговор с МФ ще се търси решение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР