Общините са големият отсъстващ в актуализацията на държавния бюджет и

...
Общините са големият отсъстващ в актуализацията на държавния бюджет и
Коментари Харесай

НСОРБ: Общините са големият отсъстващ в актуализацията на държавния бюджет

Общините са огромният отсъстващ в актуализацията на държавния бюджет и огромна част от парламентарните групи означиха този факт. Това съобщи пред предаването „ Преди всички “ на БНР Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

„ Обективно видяно, общините сега са най-силната власт в държавата и не престават да извършват отговорностите си редовно и отговорно “, акцентира Георгиева.

„ Тази седмица сдружението ще предложи със съответните планове и аргументи общините да получат към 370 милиона лв. в допълнение от държавния бюджет. От тази сума ще се покрият всички изключителни разноски по преодоляване на епидемиологичната обстановка и ще бъдат подкрепени здравните системи на общинско равнище “, увери тя.

Според Георгиева настояването е подбудено от напълно справедливи условия и в случай че тези средства бъдат заложени в държавния бюджет, ще бъдат обезщетени всички разноски.

„ Приходите в общинските бюджети в двете пандемични години са намалели доста “, разясни Силвия Георгиева. Тя напомни, че първите подкрепящи ограничения в рецесията са били въведени на локално равнище.
 НСОРБ с общо заседание на 20 септември НСОРБ с общо заседание на 20 септември
Общото заседание на НСОРБ ще се състои на 20 септември 2021 година реши УС на НСОРБ. Висшият орган на Сдружението следва да одобри отчетит...

„ Служителите в общинските обществени услуги останаха забравени и некомпенсирани, а те работят на първа линия “, уточни още изпълнителният шеф на НСОРБ.

По думите на Георгиева разноските за прехрана на общинските системи са разчетени при цена на тока под 100 лв., каквато беше в края на 2020 година. В общинските бюджети няма разчетени режийни разноски при актуалната цена и част от средствата, които ще бъдат поискани при актуализацията, ще се употребяват точно за отплата на растящите разноски.

„ С ВиК холдинга е разисквано да се търсят начини за диференциране на цената на водата съгласно способа на извличане “, осведоми изпълнителният шеф на НСОРБ. 

Тя акцентира на обстоятелството, че през последните 20 години доста постоянно на общините се трансферират нови отговорности и отговорности без финансово поръчителство.   

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР