Общината да защити и оживи едни от малкото останали публични

...
Общината да защити и оживи едни от малкото останали публични
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Общината да защити читалищата

Общината да отбрани и оживи едни от дребното останали обществени пространства – читалищата, като културни средища. Трябва да създадем по този начин, че да върнем децата и локалните общности в читалищата, да съживим онази по този начин добре позната българска традиция и нематериалност. Това обръщение насочи претендентът за кмет на лявото политическо пространство Ваня Григорова по време на среща с читалищни дейци в Народно читалище “Аура ”, регион “Възраждане ”. В събитието взе присъединяване и ръководителят на Българска социалистическа партия – София Иван Таков, който е и претендент за общински консултант. Двамата подчертаха, че за задачата е изключително значимо незабавно да се погрижим за плачевното положение на материалната база на преобладаващата част от общо 167-те читалища в София.

Ваня Григорова съобщи, че планува значима роля на читалищата и прикани дейците: „ Помогнете ни да пренесем културата в кварталите! Не може целият културен живот в София да е съсредоточен в центъра “.

Срещата мина при извънредно висок интерес, а в препълнената зала участваха над 60 представители на софийските читалища.

„ Тръгнахме към изборите с „ Манифест за един либерален град “. Това напълно не е инцидентно – демокрацията като термин беше сменена. Тя би трябвало да е ръководство на хората, ръководство на народа. Наблягам на думата либерален, тъй като в региона на културата гръбнак на демокрацията и най-ярък изразител са точно читалищата. В българското читалище всеки може да избира и да бъде избиран в настоятелството “, това сподели във встъпителните си думи претендентът за кмет Ваня Григорова.

Тя показа визията си за превръщането им в действителни ежедневни средища на културния живот, било то с театрални постановки, гастроли на актьори, концерти или подготовки – посредством предпочитано финансиране на читалищните действия, вместо финансовите потоци да текат основно към неправителствени организации и елитарни културни институти.

Читалището не е Неправителствени организации от вида " Мама, баща и аз ", акцентира Григорова. “На второ място читалището е неповторимо българско откритие. То е оживяло във времена на непознато господство и ни е запазило като народ, ще оцелее и във времената на необуздана глобализация. За доста деца и в този момент първият допир с българската страна е Читалището, въпреки то да не е държавна, а социална институция “, сподели още Ваня Григорова.

Представителите на културните институции се оплакаха от липса на схващане, искрено враждебно отношение от страна на Столична община към тях и оцеляване на ръба със лични средства и старания. Необходимо е модернизиране, съответна техника и компютри, отопление. Те обявиха, че единствената община в България, която не отпуска общинска дотация, е Столична. Споделиха за нелеката орис на редица читалищни здания с апетитно местонахождение в градската среда – и алтернативата да бъдат сменени от бинго зала, хотел или следващия бизнес център. „ Някои са нарочени за срутване, с цел да израсне търговски център или поради персоналната вендета на някой областен кмет “. Те допълниха, че има тотална липса на връзка с районните кметове и с общината – и сложиха диагнозата: „ връзката се къса “.

На процедура ние сме и системата от градски библиотеки – общо 230 и действителната опция за свободното време на децата, които няма къде да отидат след учебно заведение, обявиха домакините и също показаха уверено тезата, че читалището може да е естественият водач на културата в общината, вместо да се строят публични здания с културни функционалности в централните елементи на града.

В лицето на Иван Таков мнозина от присъстващите видяха дълготраен съидейник, с чиято поддръжка, както и благодарение на общинските съветници от Българска социалистическа партия, след близо година целенасочени старания са обезпечени 40 хиляди лв. за софийските читалища.

„ В същото време Столична община отдели над 10 млн. лв. за арт пространството „ Топлоцентрала “, акцентира Таков.

„ Няма пари за книги, читалищата страдат от дефицит, само че могат да се дадат повече от10 млн. за арт пространство в центъра на столицата, това не е ли същинско безсрамие “, съобщи той и даде дума: „ В лицето на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ и в лицето на нашия претендент за кмет и уповавам се, скоро и кмет на София, мога да подсигурявам, че ние няма да позволим да бъдат продадени читалища. И ще намерим всичките вероятни форми, с цел да получат нужното финансиране и поддръжка от Столична община “.

По време на диалозите ръководителят на Българска социалистическа партия – София Иван Таков се ангажира да се бори за следващ път за концепцията читалищата да получат облекчения и да бъдат освободени от такса боклук. „ От години предлагането постоянно се внася от общинските съветници на Българска социалистическа партия, само че се отхвърля от дясното болшинство “, изясни той.

„ Смятам, че читалищата са тези, които биха могли да върнат същинския смисъл на думата народна власт. И да върнат жителите към книгата, към театъра, към културата, “ сподели в умозаключение Ваня Григорова и добави: „ Вие тук сте хората, които представлявате локалните общности в най-чист тип. И това би трябвало да извърши думата народна власт със смисъл и да престанем да считаме, че народна власт е равно на облага и на капитализъм “.

В диалога беше изразена позицията, че най-голямото достижение на читалището като социална и необятно налична институция е да осмисля свободното време на децата, предпазвайки ги от заканите на улицата, да открива и развива гении, а не да бележи резултати. „ Да финансираш читалища съгласно измерители като съответни достижения и резултати, каквато теза бе изразена неотдавна от финансовия министър, значи да не познаваш философията на читалищното дело “, акцентира претендентът за кмет на София.

Читалище „ Възраждане “ в ж.к. „ Хаджи Димитър “ разгласи Ваня Григорова за Личност на годината за 2022 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР