Община Ветово и Община Кестел, от град Бурса в Република

...
Община Ветово и Община Кестел, от град Бурса в Република
Коментари Харесай

Ветово се побратими с турската община Кестел

Община Ветово и Община Кестел, от град Бурса в Република Турция, подписаха съглашение за съдействие и побратимяване. Това стана на изключителна тържествена сесия на Общинския съвет във Ветово. Тя се организира тази заран в залата на Народно читалище “Н. Й. Вапцаров – 1909 година ”

Официални посетители на събитието бяха вицеконсулът на Република Турция в Бургас Мурат Анъл, регионалният ръководител на Движението за права и свободи Дауд Ибрям, районният мюфтия Юджел Хюсну, както и общински съветници от двете общини.

Сътрудничеството сред Ветово и Кестел ще обгръща следните области: стопанска система, превоз, инфраструктура, запазване на околната среда, спорт, туризъм, просвета, обществено поспшомагане и сигурност.

Двете общини се споразумяха да развиват и укрепват съдействието сред жителите. Да се подкрепят планове за продан на студенти, учители и спортисти.

“Днес подписахме нещо, което започнахме преди година и половина в град Бурса. Там открих един другар, с който през днешния ден станах брат. Когато се срещнах с него видях един млад и деятелен кмет, който за мен се трансформира в пример за началник на дребна община. След като видях какво е направил моят сътрудник, в мен се породи желанието всичко това да го сбъднем и в нашата община. В Община Кестел безработицата е сведена до най-малко с помощта на моя другар проектант Йондер Танър. Искам да благодаря на моя другар Йондер за опцията да се побратимим, откакто направихме това и с община Авджълар. Вярвам, че нашето побратимяване ще даде началото на едно ползотворно партньорство, от което да се възползват жителите на нашите общини. Обещавам, че община Кестел ще може да бъде наш сътрудник и да се възползва от опциите, които ни дават европейските планове. Нядявам се, че това побратимяване ще е следващият мост сред България и Република Турция., сподели в словото си кметът на Ветово доктор Мехмед Мехмед.

Кметът на Кестел арх. Йондер Танър благодари на домакините за гостоприемството, като даде обещание да работи за развиването на връзките сред Ветово и Кестел. Той разясни, че в Бурса живеят десетки хиляди изселници от балканите. ” 1/3 от жителите на община Кестел са изселници от Балканите, по тази причина за нас е чест да ги свържем с тяхната татковина ”, съобщи Йондер Танър

Кестел е регион в Бурса с население от над 70 000 души. В община Кестел живеят доста изселници от разнообразни региони на България и е известна с това, че там няма безработица.

През 2021 година бяха извършени няколко публични диалози сред кметовете на общините Ветово и Кестел. По време на визитата през месец август в Кестел по покана на тамошния кмет за откриването на парка „ Наим Сюлейманоглу “ бе реализирано двустранно кардинално мнение за сътрудничeство в областите на добросъседството, културата, опазване на традициите, икономически начинания, вложения, положителни административни практики и други действия от съвместен интерес.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР