Община Велико Търново отчете изпълнението на инфраструктурния проект Привлекателна и

...
Община Велико Търново отчете изпълнението на инфраструктурния проект Привлекателна и
Коментари Харесай

Инвестираха над 11 млн. лв за по-привлекателна градска среда във Велико Търново

Община Велико Търново регистрира осъществяването на инфраструктурния план „ Привлекателна и съхранена достоверна градска среда на град Велико Търново “ на обща стойност 11 010 06,50 лева - 9 358 553.12 лева от Европейския фонд за районно развиване посредством оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 - 2020 година и 1 651 509.38 лева от Държавния бюджет на Република България.
Заключителната конференция по плана се организира през вчерашния ден, 15 юли 2019 година, в хотел „ Алегро “. В конференцията взеха присъединяване инж. Динко Кечев – началник на плана и директор  " Строителство и устройство на територията ", Мариела Цонева – шеф " Проекти и стратегии " и представители на плановия екип от общински чиновници и външни реализатори на плановите действия.     

Основните интервенции по плана са направени в продължение на 30 месеца, във времето от 17.01.2017 година до 17.07.2019 година, в централни елементи на града и в жилищни квартали , като са реализирани следните резултати:
- в Старо Търново са реконструирани и рехабилитирани 38 улици , в това число прилежащи тротоари, пешеходни алеи, инсталирано енергоспестяващо улично осветяване.

Алеите в кв. „ Варуша “ са с пренаредени калдъръмени настилки с оглед опазване на достоверната визия. Това се вижда както по известните улици „ Гурко “ и „ Георги С. Раковски “ към Самоводската чаршия, по този начин и по улиците „ Митрополит Панарет Рашев “, „ 10-и Февруари “, „ Пролет “, „ Силвестър Пенов “ и доста други . Обновената инфраструктура включва също построени нови тротоарни настилки, реконструирани стълбища в Стария град, инсталирани парапети, сложени нови пейки и кошчета за боклук, озеленени и залесени пространства. Реконструирана е публичната тоалетна на ул. " Г.С. Раковски " №29 , като е осъществена топлоизолация и вентилация на пространствата. Пренаредена е каменната настилка пред входа.

Значително е усъвършенствана привлекателността и достъпността на панорамните площадки на ул. " Ст. Стамболов " , където са обособени места за отдих, наблюдаване и обществени контакти и старинните сграфитопана са реставрирани;  

- на пл. " Съединение " е осъществено паркоустройство, сложено е енергоспестяващо улично осветяване, ВиК - дъждовна канализация, инсталирани са осведомителни и указателни табели, и детайли на градското обзавеждане;

- в региона на ул. " Крайбрежна " е реконструиран публичен паркинг в подножието на хълма Царевец с 48 паркоместа за коли, 8 паркоместа за рейсове и 2 паркоместа за хора с увреждания. Изградени са кабина за защита – вид подготвен резервоар и социална тоалетна за мъже, дами и хора с увреждания - вид подготвен резервоар. Оформени са пешеходни стъпала. Осветлението е обезпечено посредством LED осветителни лампи. Поставени са знаци за сигурност. Изпълнена е нова растителност и затревяване. Изградени са нови зелени площи върху натурален терен и паркинг детайли на тревна фуга. Засадени са нови декоративни дървета и шубраци, жив плет по северната ограда на парцела, както и листно декоративни и цъфтящи шубраци. Организацията на придвижването се извършва чрез хоризонтална маркировка и отвесна сигнализация. Изцяло преасфалтирани са улиците „ Крайбрежна “, „ Михаил Кефалов “ и „ Читалищна “ . Изградени са пет повдигнати пешеходни пътеки от паваж;

- в ж.к. " Чолаковци "  е положена нова асфалтова настилка с повърхност над 2800 кв. метра, актуализирани са над 7400 квадратни метра тротоари и пешеходни алеи, сменени са уличните бордюри. Монтирани са нови пейки, беседки, съдове за боклук, указателни табели. Междублоковите пространства са облагородени, като са засадени 15 иглолистни и 67 широколистни дървета, над 2000 декоративни шубраци и цветя. Оформени са над 120 нови паркоместа. Основно ремонтирана е и пешеходната алея към квартал „ Бузлуджа “, където са завършени кътове за отдих, инсталирано е осветяване и видеонаблюдение.
Специално за Actualno.com инж. Динко Кечев оцени плана като сложен, а осъществяването му на 5,50 по шестобалната система. В екипа за ръководство на плана с изключение на ръководителя са взели присъединяване още Ана Тодорова - счетоводител план, Йорданка Антонова - механически помощник, Иван Иванов - специалист " Инвеститорски надзор " и Русанка Александрова - специалист " Тръжни процедури " . За реализатори на плана след извършените процедури са избрани 17 организации, а точно: „ СКОРПИОН ИНВЕСТСТРОЙ “ ЕООД, Геоплан-инфраструктура - Дружество по Закон за задълженията и договорите, „ ПЛАНЕКС ИНФРАСТРУКТУРА “ ООД, „ ГЕОПЛАН КЪНСТРАКШЪН “ ЕООД, „ ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ “ АД, „ МИСТРАЛ 7 “ ООД, „ ЕНЕЛ СТРОЙ “ ООД, Обединение " МИСТРАЛ-ЕНЕЛ " ДЗЗД, „ ВТ ИНЖЕНЕРИНГ “ ООД, „ ФИНАНС ОДИТ КОНСУЛТ 2002 “ ООД, „ НИКЕЛ - ЕЛКА НИКОЛОВА “ Едноличен търговец, „ Архитектурно бюро МАТИС “ ЕООД, „ Никифоров Студио “ ЕООД, „ ПОЛИТРЕЙД КЪНСТРЪКШЪН “ ЕООД, „ ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА АБ “ ЕООД, „ ЛАМБАДЖИЕВ СТАНДАРТ “ ООД, „ ПЪТНИ СТРОЕЖИ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО “ АД.

В отговор на въпрос от Actualno.com Мариела Цонева дефинира съответните изгоди за целевите групи по плана , а точно: по-достъпна градска среда в остарялата градска част и кв. „ Чолаковци “ към  кв. „ Бузлуджа “ за туристите и жителите на града, по-специално за жителите на тези квартали, улеснен трафик, облагородени елементи на кварталите с направените вложения в благоустрояване и озеленяване. „ Надяваме се да има и усъвършенствано екологично положение, което ще бъде измерено в границите на дванадесет месеца във връзка с шума и фините прахови частици “ – посочи госпожа Цонева и добави, че също по този начин се надяват изгодите да се проектират във времето освен в интервала на петгодишната резистентност. „ Апелирам към хората да опазваме сами придобивките, които са направени с обществен запас. Не малко са обстоятелствата, които непрекъснато цитираме пред вас, за обектите, изключително паркова мебел, които са обект на вандализъм. В такава облагородена градска среда, няма и седмица-две, и към този момент има случаи на вреди или на вандализъм, което приказва за ниска просвета. Това са нашите пари, от нашите налози като българи и европейци, по тази причина европейците са въвели правила това, което е било сега на рязането на лентата, това да видят и след пет години. Ако е счупено, порутено или разрушено, общината е задължена да го ремонтира – дали ще бъде в интервала на гаранция, в случай че е строителен недостатък, или за своя сметка, в случай че не е в групата на гаранциите, по този начин или другояче разноските ще се усилят, в случай че ние нямаме културата да стопанисваме и да пазим. “ - сподели Мариела Цонева.
В рамките на деня бяха извършени и три церемонни за откриването на актуализирани обекти в остарялата градска част на Велико Търново и квартал „ Чолаковци “ с присъединяване на заместник-кмета по строителство и устройство на територията проф. доктор Георги Камарашев, свещеноиконом Славчо Иванов от храм „ Свети Николай “, представители на общинската администрация и на компаниите реализатори.

Първата гала се състоя на площад „ Съединение “ пред музей „ Възраждане и Учредително заседание “. Проф. Камарашев благодари на компаниите изпълнителки, които по неговите думи са свършили добра работа, с цел да можем да се любуваме на този прелестен площад, честити новата облага на жителите и пожела да го пазим. Отец Славчо отслужи благослов и освети новия обект за благоденствие.

Втората гала се състоя в Стария град, в региона на Самоводската чаршия. Проф. Камарашев призна, че това е бил най-трудния обект в цялата община, защото тук живеят доста хора, има доста местни проблеми, теренът е труден и от 60 години не е имало ремонтни действия. „ Наложи се цялостна замяна на водоснабдителната система и да възстановим улиците в достоверния им тип, както са били преди 100 години. За наша наслада се справихме в избрания период. “ – изясни проф. Камарашев. Той пожела на жителите и туристите със здраве да употребяват новите придобивки. „ В този регион компания „ Мистрал “ се оправи най-добре “ – означи за Actualno.com заместник-кметът.

Отец Славчо поздрави всички присъстващи с добре пристигнали в енорията на храм „ Свети Николай “ и сподели „ Имаше компликации, за които загатна проф. Камарашев, само че все пак изтърпяхме и в този момент се радваме на обновеното. “. Той отслужи благослов и освети актуализирания площад за благоденствие.

Третата гала се състоя в кв. „ Чолаковци “, в региона на обновената градска среда.  Проф. Георги Камарашев изрази удовлетворението си, че за трети път този ден открива обект по оперативна стратегия „ Региони в напредък “.  „ Въпреки, че Чолаковци е най-новия квартал, много години беше настрана от полезрението на управниците на общината. В последните години тук се вложиха доста средства, което е очевидно още с влизането в квартала. Санираха се здания, изработен е повсеместен ремонт на детската градина, основан е напълно различен образ на учебното заведение в квартала и в случай че влезете вътре ще бъдете очаровани. По плана се вложиха към два милиона лв. в инфраструктура – междблокови пространства, детски площадки, тротоари, и Чолаковци се трансформира в един от хубавите и мечтани квартали на Велико Търново. Това е положително начало за по-нататъшното развиване на квартала. Благодаря на изпълнителите, които в период извършиха своите отговорности по контракта. Нека жителите със здраве да си употребяват придобивките и да се любуват и любуват на хубави си квартал, който за разлика от другите е цялостен със зеленина и е едно доста прелестно място за живеене. “ – сподели заместител кметът.

" Намираме се в енорията на църквата „ Св. Архангел Михаил, емблематична за нашата история. “ – отбелза отец Славчо и отслужи благослов. Той  освети обновената градска среда за здраве и благоденствие.
Ето още фотоси от обновената градска среда по плана и заключителните събития:
Панорамна площадка на ул. " Стефан Стамболов ":



На площад " Съединение ":







В региона на Самоводската чаршия:







Кв. " Чолаковци ":



Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР