Община Варна планира да изгради туристически и конгресен център в

...
Община Варна планира да изгради туристически и конгресен център в
Коментари Харесай

Набелязаха имот за сграда за кметство „Младост”

Община Варна възнамерява да построи туристически и конгресен център в к.к. „ Св. св. Константин и Елена “. За реализацията на плана има подобаващ терен, който е благосъстоятелност на страната. На днешното съвещание на локалния парламент с 36 гласа „ за “, 1 – „ срещу “ и 5 – „ въздържали се “ бе решено общината да изиска да придобие безплатно от Министерството на здравеопазването парцела с повърхност от 9 156 м. Върху него се планува да бъде построен мултифункционален комплекс, в това число със спортни уреди и зелени площи със зони за отдих, като финансирането ще се търси по европейски стратегии.

Общината работи и за обезпечаване на нов дом за кметство „ Младост ". Вече има набелязан парцел за строителство на съвременна постройка, която ще приюти администрацията на варненския регион с към 90 000 поданици и ще сътвори модерна среда за обслужване на жителите. Теренът е на отзивчиво място, осигуряващо елементарен достъп. Според Общия организационен проект на Варна парцелът, за който има настоящ ПУП-ПРЗ, попада в устройствена зона - Жг, с индикатори за застрояване: макс. компактност – 60%, макс. кинт – 3, мин. озеленена повърхност – 20% и макс. кота корниз – 26 м.

Кметството в този момент се обитава в жилищен блок в ж. к. „ Трошево “, който е в доста неприятно и нефункционално положение. Ползваната от администрацията повърхност е към 560 кв. м., а с цел да се обезпечи естествена работна среда, би трябвало да е най-малко 2 500 кв. м. Освен че изискванията са неприемливи както за чиновници, по този начин и за жители, всекидневно изникват компликации, защото осведомителният център е в подблоковото пространство, а кабинетите на специалистите са пръснати в няколко жилището. Заради неприятния сграден фонд и неналичието на енергоспестяващи ограничения разноските за ел. сила и поддръжка са доста високи. Достъпът с автомобил също е усложнен. Единствената и доста лимитирана опция за паркиране е на съществуващия паркинг към жилищния блок.

Общинският съвет утвърди и решение на кмета за разкриване на процедура за установяване на нови концесионери за спирките на градския превоз. Те ще би трябвало да изградят нови и съвременни уреди на най-натоварените места, свързани с публичния превоз в града, както и да поддържат към този момент съществуващите спиркозаслони. На концесия ще бъдат отдадени 364 спирки, разпределени в три пакета. Бъдещите вложители ще получат правото да разположат и търговски обекти – павилиони и вендинг машини, като техният брой ще бъде стеснен, стана ясно на днешното съвещание.

Рекорден брой двойки с репродуктивни проблеми – общо 82, да бъдат финансово подкрепени от Община Варна, взеха решение още съветниците. С цялостно единогласие Общинският съвет даде единодушието за разпределяне на общо 212 хиляди лева за действия и проучвания по асистирана репродукция. По това перо в локалната хазна остават 128 хиляди лева, с които общината ще може да помогне на още двойки с компликации в зачеването.

Съветниците утвърдиха и еднократни помощи за 179 души със здравословни проблеми, измежду които има и 22 деца. Общата стойност на подпомагането e в размер на 108 050 лева, като множеството сумите от варират сред 150 и 1500 лева Седем пациенти, страдащи от по-тежки болести, ще получат по 2 000 лева от общината.

С решение на локалния парламент от през днешния ден други 115 души ще получат еднократни обществени помощи. Подпомагането варира сред 250 и 350 лв. и се дава за покриване на случайно зародили витални, просветителни и комунално-битови потребности. За задачата от общинския бюджет ще бъдат отпуснати общо 33 900 лева От началото на годината броят на хората с утвърдени обществени помощи е 340, а гласуваните средства – 89 450 лв.. По това перо до края на 2023 година остават 151 000 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР