Община Вълчи дол обяви тази седмица, че ще спира осветлението

...
Община Вълчи дол обяви тази седмица, че ще спира осветлението
Коментари Харесай

А къде бляхте толкова време?

Община Вълчи дол разгласи тази седмица, че ще стопира осветлението по улиците. Първо - през дирек, след това - напълно. Други общини настояват, че не могат да заплащат тока за отоплението на постройките и евентуално ще минат към по-примитивни източници на топлота като дърва и въглища.

Кризата с високите цени на силата наподобява, ще върне доста от българските градове в XIX в. - без лампи и на печки с кюмюр.

Легитимно е недоволството, че тази непредвидена и тежка обстановка е удар, на който бедните български градове не могат да отговорят сами -. Но също толкоз законен е въпросът дали ръководещите тези общини внезапно осъзнаха, че има нещо счупено в този модел.

В последните 12-13 години централизацията на страната сведе локалната власт до елементарен преразпределител на средства. За да свършат каквото и да е в града си, кметовете трябваше да вървят до София и да молят премиера или финансовия министър. С изключение на няколко смели гласа никой не посмя да изиска това да се промени.
Реклама
От друга страна, локалната власт изпусна напълно енергийната гражданска война - вместо да стартира да поставя солари на покривите на всичките си здания и да употребява всяка опция за енергийна самостоятелност да вземем за пример, тя беше заета най-вече да наглася и краде поръчки.

В резултат на това, когато рецесията пристигна, общините внезапно осъзнаха, че са голи на студа. Това е значимо да се приказва в този момент, тъй като България е изправена пред друга опция, не по-малка от енергийната промяна. За първи път от доста години насам миграцията демонстрира признаци на превръщане. Да, това ще потъне около тежките цифри от преброяването, само че в действителност положителната вест от там е, че има половин милион българи, които са пазар на гений. И в случай че изиграят картите си добре, тукашните общини могат да вземат участие на този пазар. Ако подходят по същия метод, както към силата си, след 10 години събранието им в София ще моли страната не за пари, а за хора.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР