Община Трявна обявява бедствено положение на част от своята територия,

...
Община Трявна обявява бедствено положение на част от своята територия,
Коментари Харесай

Десетки къщи и пътища са наводнени: Обявиха частично бедствено положение в Община Трявна

Община Трявна афишира бедствено състояние на част от своята територия, в резултат на изобилните превалявания, които се изляха в късния следобяд през вчерашния ден на територията на обитаемоте места и нанесоха редица материални вреди в частни и общински парцели. Това беше решено през днешния ден на свикания от кмета на Община Трявна общински спешен щаб, който се организира в постройката на общинска администрация.

На съвещанието участваха представители на Районна работа “Пожарна сигурност и отбрана на населението” – Трявна; Районно ръководство – Трявна; ВиК ООД – Габрово, регион Трявна; Агенция “Пътна инфраструктура”, електроразпределително сдружение ЕНЕРГО-ПРО; кметски наместници и чиновници на общинска администрация.

От показаната картина стана ясно, че са нанесени вреди на жилищни и административни здания във всички обитаеми места на територията на Община Трявна, само че най-засегнати са частни парцели и пътни сектори по улиците “Украйна”, “Индустриална”, “Златьо Ошански”, “Христо Ботев”, “Стара планина” и “Бенковска” в града, както и в кварталите “Божковци”, “Стояновци” и “Раданци”, където има главно наводнени къщи и затлачени дерета и занапред би трябвало да бъдат разчиствани със профилирана техника.

Наводнени сектори има и в региона на с. Енчевци, с. Бангейци и в предприятията ЕМКО, РИК и Мави. Вследствие на дъждовете има също по този начин формирани свлачища в региона на с. Черновръх. Назначена е към този момент комисия, която ще извърши оглед и ще направи оценка на нанесените вреди по жилищни и административни здания, паркове и градини, пътна, електропреносна и водоснабдителна мрежа.

“Предвид създалата се непредвидена обстановка съм провела към този момент диалози с Министерството на районното развиване и благоустройство, регионалния шеф на Област Габрово и в границите на деня ще бъдат изпратени отчети до Министерство на регионалното развитие, Министерски съвет, Междуведомствена комисия по бедствия и повреди и всички нужни институции, с цел да предприемем допустимо най-бързо съответните ограничения за възобновяване на вредите и да окажем нужната помощ на хората.” акцентира кметът на Община Трявна Силвия Кръстева.

Финансова помощ от страната ще бъде търсена и за осъществяване на ремонт на към този момент съществуващи подпорни стени, както и за създаване на нови такива в кварталите “Божковци” и “Раданци”, както и по поречието на р. Тревненска в града в секторите, където е най-наложително.

“Освен наводняване в постройката на общинска администрация, десетки частни парцели, пътни сектори и отчасти опустошение на инфраструктурата, мощните проливни дъждове доведоха и до щета на канализационния колектор за отпадъчни води, който е построен с финансиране от ПУДООС. Едната част е отнесена от водата и ще търсим финансова поддръжка и по този въпрос, защото обектът към момента не е въведен в употреба. Вече сме уведомили и фирмата-изпълнител за създалата се обстановка.” разяснява още Силвия Кръстева.

Работата на екипите продължава и към този час. Падналата върба до Кивгирения мост в остарялата част на Трявна към този момент е отстранена и дерето на реката в този сектор е почистено. Продължава разчистването от наноси, кална маса, паднали клони и дървета и в останалите наранени сектори в обитаемоте места на цялата територия на Община Трявна. Тепърва ще се възвръща водоснабдяването в село Дончевци и кв. Раданци.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР