Община Русе няма да разреши въвеждането на нови временни организации

...
Община Русе няма да разреши въвеждането на нови временни организации
Коментари Харесай

В Русе се проведе поредното заседание на Обществения съвет по околна среда

Община Русе няма да позволи въвеждането на нови краткотрайни организации на придвижването, до момента в който не се асфалтират старите ровове

Членовете на Обществения съвет по околна среда заседаваха по едни от най-наболелите тематики за русенци – екологичните резултати за града в резултат на ремонтно-строителните действия на „ ВиК “ ООД – Русе и употребата на Регионалното хранилище за боклуци.

Относно водния цикъл на ВиК, за който жителите показаха мощно неодобрение, зам.-кметът Димитър Недев изясни, че досега са издадени 12 наставления за замърсяване в резултат на ремонтните действия. Според него казусът с некачественото довеждане докрай на улиците по плана се дължи на обстоятелството, че ремонтите се извършват от подизпълнители, които не са русенски компании. Това намалява качеството и изключително затруднява връчването на наказателни постановления.

„ Тази седмица не сме подписвали краткотрайни организации за придвижване за нови поправки на ВиК. Няма да го създадем, до момента в който не забележим действително и качествено възобновяване там, където работата е завършила “, сподели Недев.

Решено бе за идващото съвещание да бъдат поканени шефът на „ ВиК “ ООД – Русе инж. Сава Савов, както и представители на инвеститорския надзор на сдружението. Към тях жителите ще могат да отнесат своите въпроси по отношение на водния цикъл и продължаващата работа по него.

Във връзка с употребата на Регионалното хранилище за боклуци стана ясно, че Община Русе е съумяла да понижи доста количеството на депонираните боклуци и отчисленията, които заплаща за тях към Министерството на околната среда и водите.

В осъществяване на план, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “, в кварталите на Русе ще бъдат ситуирани 5 мобилни центъра за боклуци, които ще събират пластмаса, стъкло, цветни метали, както и рискови боклуци. Точните местоположения ще бъдат избрани след координиране с основния проектант, а на място ще се обезпечи и видеонаблюдението им.

До края месеца следва да дойдат и закупените от Общината 10 контейнера за строителни боклуци. Tе ще бъдат мобилни и ще се местят в разнообразни елементи на града съгласно потребностите на жителите. Събраните боклуци ще постъпват в инсталацията за преработване на строителни боклуци, а не в Регионалното хранилище. По този метод се чака да се понижи количеството на обезвредените боклуци, както и таксата за унищожаването им.

Община Русе е кандидатствала за финансиране и за построяването на Център за повторна приложимост. В него жителите, които желаят да се отърват от остарели мебели и електроуреди, ще могат да го създадат. Годните за потребление ще бъдат ремонтирани, а тези, които не подлежат на корекция, ще се извозват на хранилище.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР