Община Русе настоява за преразглеждане на класирането по процедурата за

...
Община Русе настоява за преразглеждане на класирането по процедурата за
Коментари Харесай

Община Русе иска преразглеждане на класирането за саниране на жилищни сгради

Община Русе упорства за преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни здания, както и да бъде осъществена самостоятелна инспекция на обследванията за енергийна успеваемост на всички здания, получили над 115 точки. Това се показва в мнение на кмета Пенчо Милков до министъра на районното развиване Андрей Цеков, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


Според кмета, енергийните обследвания на други общини меко казано не отговаряли на действителността. „ Виждаме в други градове написани ограничения, които са странни и оттова се изкривява класирането “, разяснява Милков. За община Русе са утвърдени 7 блока за общо над 21,2 милиона лв., при предел на безвъзмездната финансова помощ за първи стадий на процедурата от 50 млн лв., а 25 блока за над 39 млн лв. са класирани като запаси. Два блока, пък, са отхвърлени като неотговарящи на условията. Според кмета, предписание усещане, че в тази група според Националната идея за пространствено развиване, обхващаща градове от една категория като Стара Загора, Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин, няма нито една община с повече от 55% усвоен запас, като за Русе е 42%, а приблизително усвоената безплатна финансова помощ за шестте града е 18,1 млн. лева при оптимален предел 50 млн. лева В други групи по Националната идея за пространствено развиване има позволено финансиране от над 90%. В тази връзка, при съществуването на здания със сходни характерности в цялата страна, кметът на Русе счита, че би било забавно да се изследва по какъв начин в някои региони такива здания могат да вкарат ограничения за успеваемост, достигайки енергиен клас „ А “, а в други документите не демонстрират такава опция.

Кметът Милков смята, че по този метод е опорочена опцията средствата да доближат до повече български общини и да се избегне забележителна териториална централизация на вложенията в избрани общини и региони. Според него още веднъж се следи приоритизиране на избрани градове и райони за сметка на други, което води до дисбаланс в развиването на страната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР