Община Пловдив започва серия от изнесени информационни срещи по проект

...
Община Пловдив започва серия от изнесени информационни срещи по проект
Коментари Харесай

Община Пловдив организира информационни срещи с гражданите з...

Община Пловдив стартира серия от изнесени осведомителни срещи по план „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление “.

Срещите ще се проведат в шестте региона на 15 и 16 април по приложения по-долу график. По време на тях ще бъдат показани опциите, които дава планът на жителите за безвъзмездна замяна на отоплителни уреди на дърва и/или въглища с по-екологични. Ще бъдат разяснени всички разновидности за прекосяване – на ток, пелети, газ или Топлоелектрическа централа. Важно е да се знае, че за замяна на старите уреди могат да аплайват притежатели на жилища, които се намират на територията на Община Пловдив. Също по този начин има благоприятни условия да се кандидатства и групово като притежатели на жилища в една кооперация или къща.

Всички семейства, които се отопляват на дърва и въглища и до момента не са подавали формуляр за кандидатстване, ще могат да създадат това до 23 май в районните администрации или посредством електронната форма -



Проект № BG16M10P002-5.003-0006 „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление “ по предпочитана ос 5 „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “ се осъществя по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “ с финансовата поддръжка на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Общата му стойност е 13 862 232,11 лв., от които 11 782 897,30 лв. от Кохезионния фонд и 2 079334,81 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

Целта на плана е възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на общината посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици от битовото отопление.

С реализацията ще бъде обезпечено финансиране за ограничения за замяна на отоплителни устройства на семейства на твърдо гориво (дърва и въглища) с различен тип отоплителни устройства: на електричество, на газ, на пелети или с възобновяване на връзката към топлофикационна система.

Първият стадий на плана цели да се проучат настройките на популацията като се организира разяснителна акция измежду популацията за опциите за замяна на отоплителните устройства на твърдо гориво. Провеждане на изследване измежду жителите, които се отопляват на твърдо гориво, за замяна на употребяваните от тях отоплителни устройства. Изготвяне на екологични, стопански и обществени разбори, вследствие на които ще бъдат създадени критерии и механизми за приоритизация на семействата по райони/квартали при използване на разнообразни разновидности за отопление с оглед приноса към понижаване на количеството нездравословни излъчвания. Извършване на проучване на място в обектите/домакинствата, което цели набиране на настоящи механически параметри за замяна на устройствата за отопление.

Първият стадий приключва с правене на планово предложение за втората фаза, когато ще се извърши фактическата замяна на печките на дърва и въглища с отоплителни устройства, отговарящи на характерни механически параметри, според европейското и национално законодателство.

_________________________________________________________www.eufunds.bg_____________________________________________________________________

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР