Община Пловдив ще задели първите 20 000 лева за старта

...
Община Пловдив ще задели първите 20 000 лева за старта
Коментари Харесай

Бившата сграда на БНБ в Пловдив може да приюти културна институция

Община Пловдив ще задели първите 20 000 лв. за старта на възобновяване на една от емблематичните здания на Малката Главна, която до преди няколко години беше на Българска народна банка, а в този момент е на общината. Сградата би трябвало да се реновира, като за реставрацията на фасадата има план.

Йордан Илиев, началник на групата съветници от ГЕРБ, предложи на днешната сесия в бюджета на община Пловдив да се заделят тези средства, а зам.-кметът по финанси Величко Родопски увери общинските съветници, че ще включи средствата за постройката на Българска народна банка в предлагането за промяна на бюджета за идната сесия.

Ще бъдат разисквани всички благоприятни условия за нов живот на емблематичната постройка на Българска народна банка на ул. " Райко Даскалов " в Пловдив. По-скоро тя ще бъде културна институция, което ще разреши всеки да я посещава и да се любува на това исторически завещание, разяснява кметът на регион " Централен ", който провежда Ден на отворените порти в постройката в сряда.

Една от най-красивите постройки в Пловдив е монумент на културата от 1985 година и е проектирана от швейцарския проектант Якоб Хайнрих Майер. Построена е при започване на 20 век. Като погледнем отстоянието на постройката от останалите, тя се вписва в признатия през 1896 година градоустройствения проект на архитекта Йосиф Шнитер, разяснява историкът Видин Сукарев. По думите му Шнитер е държал да бъде разширена комерсиалната улица, правоприемник на тогавашната Узун чаршия. По-късно лобистки и комерсиални ползи са довели до свиване на улицата. През 1929 година постройката е разширена, е през 1974 година е надстроена, само че при всички реконструкции архитектурния й жанр и външен тип са непокътнати. Има всички дадености постройката да се трансформира в представителна за културното завещание на Пловдив, добави Сукарев.

Пловдивчани имаха опция да огледат централния касов салон, главните трезори, железен сейф, създаден от немската компания " Панцер ". Запазени са огромна част от истинските архитектурни детайли - плочките и мраморните стълби, парапетите от ковано желязо, порти, прозорци.

През 2013 година Община Пловдив закупи благосъстоятелност над постройката, откакто я размени с различен имот, където бе изместен банковият център. Новият касов център на Българска народна банка е на " Ягодовско шосе " в града. Администрацията към момента не е взела решение какво да е предназначението на знаковата постройка на Главната улица.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР