Община Монтана е готова с инвестиционни проекти за 10 милиона

...
Община Монтана е готова с инвестиционни проекти за 10 милиона
Коментари Харесай

Община Монтана подготвя бюджет за 95 милиона лева през тази година

Община Монтана е подготвена с капиталови планове за 10 милиона лв., които да внесе до 1 март за финансиране от страната, съобщи кметът на Монтана Златко Живков на първата си конференция за годината.

„ Проектирането е съобразено с условията на програмата и се работи интензивно тъй че да бъдат достигнати вложения от 30 милиона лв. във втората фаза до 30 юни, посочи той. За пръв път общините имат такава опция, откакто държавното управление съблюдава обещанието си да отдели фонд от 2,8 милиарда лв. за капиталови планове на 265-те общини.

Законът за държавния бюджет бе оповестен в Държавен вестник преди седмица.

Община Монтана е поръчала планиране на 10 улици в кварталите. „ Мала Кутловица “ и„ Изгрев, на 5 улици кварталите „ Плиска “ и „ Младост 1 “. В кв. Кошарник “5 улицище бъдат ремонтирани и на още 5 ще бъде изработен обстоен организационен проект. Най-големият план е реконструкцията на северния вход на Монтана по бул. „ Трети март “ от ул. „ Димитър Ерийски “ до някогашния цех „ Аналитик “. В региона ще бъдат направени три нови кръгови кръстовища.

Очаква се бюджетната рамка за 2024 година да доближи рекордните за Монтана 100 милиона лв., предвижда кметът Живков. Проекто-бюджетът ще бъде разчетен за 95 милиона лв., само че постоянно докладът в края на годината надвишава прогнозите.

Проекто-бюджетът на общината ще бъде импортиран до 29 януари за разглеждане от комисиите на общинския съвет, а срокът за приемането му е 15 февруари.

Миналата 2023 година завършва с най-високата събираемост на средства отместни налози и такси, заяви още кметът на Монтана. Приходите в бюджета са 11,3 милиона лв. или с 1,3 милиона повече от 2022 година. Най-голям е делът на такса боклук 5,6 милиона лв..

През първата седмица на новата година страната е превела 4,2 милиона лв. за заплати в бюджетната сфера на общината, което е с 400 хиляди лв. по-малко от нужните. Близо 5200 души са финансово обвързани с общинския бюджет, съобщи Живков. Това са всички служителив образованието, опазването на здравето, обществените и комуналните действия, комерсиалните общински сдружения, спорта, културата и други снабдители на запаси и услуги за общината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР