Община Бургас да предприеме необходимите действия по отпускане на финансови

...
Община Бургас да предприеме необходимите действия по отпускане на финансови
Коментари Харесай

Със 70 000 лева двете отделения „Педиатрия“ в УМБАЛ Бургас?

Община Бургас да предприеме нужните дейности по разпределяне на финансови средства за ремонт на Първо и Второ поделение по Педиатрия на УМБАЛ Бургас. Предварителен финансов план на разноските – 70 000 лв. .

Това оферират общинските съветници Светослав Тодоров, Мариела Кирова, Милен Георгиев, Стоян Грозев, Георги Кузманов и Георги Манев , като упорстват средствата да бъдат заложени в Бюджет 2024 на Община Бургас.

В претекстовете си те акцентират, че положителното качество на грижата за майчиното и детско опазване на здравето е в основата на всяка една здравна система

„ Грижата за детското здраве и развиване е обвързване на родителите, страната и институциите, обществото като цяло, както и самото дете в по-горните възрасти. Грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави генерации, защото през детството се слагат основите на човешкото здраве и се образува здравното държание на всеки субект, което обезпечава по-високо качество на здравния статус на националния човешки капитал “.

Съветниците припомнят, че към сегашния миг УМБАЛ-Бургас разполага с две детски отделения , осигуряващи денонощна квалифицирана здравна помощ при всички болести при лица под 18-годишна възраст – Първо Отделение по педиатрия , разположено на трети етаж в Хирургичния корпус на болничното заведение, полагащо здравна грижа за децата под 1 годишна възраст и Второ Отделение по педиатрия , разположено на четвърти етаж в същия корпус, където се лекуват деца сред 1 и 18 години, разполагащо с единствените на територията на Община Бургас специлисти по детска кардиология и детска ендокринология .

Те допълват, че педиатричните клинични пътеки , които се извършват и финансират по контракт с НЗОК по отношение на положените грижи за лекуването при болести в детска възраст , подлежащи на прецизен надзор от Районна здравноосигурителна каса, са с ниска финансова стойност и постоянно излекуването на пациента под 18 годишна възраст неведнъж надвишава цената на клиничната пътека.

„ Основният финансов доход на УМБАЛ Бургас са средствата, изплатени от НЗОК. С тях болничното заведение заплаща работните заплати, разноските за осигуровки, стреми се да поддържа високо равнище на предлаганата услуга посредством скъпоструваща високотехнологична здравна инсталация, амортизации, настоящи поправки. За страдание част от придружителите на децата са недобросъвестни и постоянно разрушават наличното съоръжение в стаите, замърсяват стените, даже на изписване липсва част от оборудването в баните. Това основава усложнения в поддържането на идеалното положение на болничните стаи и постоянно се случва родители да споделят с неодобрение за положението на материално-битовите условия в отделенията. Основен ремонт на двете педиатрични отделения е юридически преди 10 години, а регулярно се правят освежителни ремонтни действия със лични средства на болничното заведение “. 

В тази връзка съветниците оферират Бюджета 2024 на Община Бургас да бъде заделен запас в размер на 70 000 лева , с които по предварителни планове биха могли да бъдат осъществени ремонтни действия в двете детски отделения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР