Oбщина Божурище е единствената в западната част на страната, която

...
Oбщина Божурище е единствената в западната част на страната, която
Коментари Харесай

Бързото порастване на Божурище

Oбщина Божурище е единствената в западната част на страната, която пораства по брой население през последните двадесет години. Причините за това са няколко: близостта до София, наклонността за бягство от огромните градове, развиването на индустриалната зона и инфраструктурата. Плановете на кмета Георги Димов са за още по-добра съгласуваност със столицата и индустриалната зона, по-добър превоз до селата, вложения в обучение.
Катерина и Петър живеят чартърен в столичния квартал " Люлин " допреди няколко години, когато вземат решение да си купят апартамент в Божурище. Преценяват, че там ще има по-добри условия за новороденото им дете поради тишината и по-чистия въздух, а в същото време новото място не е доста по-далеч от " остарелия " квартал и няма да имат проблеми с превоза. Павел и фамилията му също се местят в едно от селата около Божурище - Пролеша. Къщата с двор е идеалното " бягство " от шумните съседи, а пътят до такава степен е бърз - от метростанция " Сливница " се стига за 15 минути с кола.

Това са единствено няколко образеца, които са част от по-голямата наклонност за " бягство " от града, която се форсира изключително след коронавирус пандемията. Сред огромните печеливши от тези процеси е община Божурище. Според статистиката на Националния статистически институт това е една от двете общини в България (заедно с Несебър), която стабилно пораства по население през последните двадесет години. Вижда се и по разрешителните за градеж -
Защо Божурище
Зад това, несъмнено, стоят разнообразни аргументи. Едната е чисто географска - Божурище се намира едвам на 5 км от София. Това е по-малко, в сравнение с дистанцията сред кварталите " Люлин " и " Младост " или от тези от Витошката яка до центъра.
Реклама
Втората причина е в превоза - до Божурище има автобус №54 (макар и на шпации от приблизително 25 минути), който води до метростанция " Сливница ". Така времето за пътешестване от спирката на рейса от центъра на Божурище до да вземем за пример метростанция " Сердика " е към 40 минути - колкото е от време на време времето за пътешестване в града от центъра до някои от софийските квартали. Уви, превозът до прилежащите на Божурище села не е комфортен и в някои случаи не е синхронизиран с разписанията на автобуса, само че кметът на града дава обещание това да се промени скоро.
И трето, само че не и по значимост, инфраструктурата се усъвършенства доста през последните години - с ремонта на главния бул. " Европа " в града, новия площад, както и ремонтите на съществени улици в селата, плюс обновяването на публични здания. Преди години беше ремонтиран централния бул. " Европа " Фотограф: Надежда Чипева
Със сигурност другият " магнит за хора " е индустриалната зона, която се разраства.
" Божурище се подрежда до Костинброд и Елин Пелин по развиване на индустриалните пространства ", споделя Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система Фотограф: Юлия Лазарова
Плановете за бъдещето на кмета Георги Димов ( " Гергьовден " ) плануват още инфраструктурни планове и по-добра съгласуваност със столицата. Такива образци са проектите за надлез над жп прелеза, с цел да се облекчи трафикът към индустриалната зона, два околовръстни пътя, връзка с път Е80 (бул. " Европейски път " ) в средата на Божурище. От страната зависи продължаването на бул. " Царица Йоанна " от жк " Люлин " през Homemax (на кръговото) към индустриалната зона.
Развитието на индустриалната зора и поддържането на връзка сред община и вложители е основно за развиването на града Фотограф: Надежда Чипева Реклама
" Големите преимущества на община Божурище са, че е доста покрай София, доста добре инфраструктурно обвързвана и предлага положителни условия на живот - в къщи с дворове, по-чист въздух и околна среда ", разяснява икономистът Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Той отбелязва, че хората, които живеят там, имат положително обучение, попадат в така наречен висока междинна класа - имат по-високи приходи, само че и въпреки всичко са неразривно свързани с трудовия пазар. Те могат да си разрешат всекидневно да пътуват до София и назад, като по този начин бягат от затворените софийски жилища. И въпреки всичко не всички работят в столицата - развиването на индустриалната зона е образец за политика, която общината е водила, с цел да притегля и да задържи хората там.

" Положителният приръст сигурно е компилация сред локалните хора, които несъмнено резервират желанието си да останат в града, и общината, те са тези, които от първо лице следят позитивната смяна, като означаваме доста висока наклонност и за преместване и заселване на голям брой от живеещите в София и други градове към нашата община. Интересът и на едните, и на другите е подбуден от основаните положителни условия на труд и живот, както и положителната локация на общината ", разяснява за " Капитал " кметът Димов.
Сградата на общината също е актуализирана, само че се постановат още поправки на кабинети Фотограф: Надежда Чипева С фокус върху децата
Любопитно е също, че от ден на ден млади фамилии избират да живеят в община Божурище. За това с изключение на по-добрата среда (удобство, тишина, дворно пространство) спомага и въведената нова обществена политика - еднократна финансова помощ за новородено в размер на 300 лв..

Тази и предходната година Божурище съумя да реновира всички основни детски площадки в града и селата. " Средата е извънредно уютна, подготвя за фамилен живот, имаме две детски градини в Божурище, като едната е с филиал в с. Храбърско. Има и учебно заведение, което предлага образование в начален и гимназиален стадий ", изяснява Димов. В момента се работи и по план за ново учебно заведение в постройката след парк " Орлите " в Божурище. Навремето е била учебно заведение за офицери, а след това е дадена на Сдружението за младежите с увреждания.
Парк " Орлите " Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР