Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и

...
Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и
Коментари Харесай

Стратегическият съвет при президента предлага промяна на управленския модел


Обществото ни се нуждае от смяна на управническия модел и излекуване на връзките сред жителите и страната. Това е главният извод от траялото няколкомесечно публично разискване на плана за Национален стратегически документ на България, показан на три стадия от Стратегическият съвет към президента. В резултат на публичната полемика и след отчитане на направените оферти Стратегическият съвет дава на вниманието на жителите цялостното наличие на оферти план за „ За отговорно ръководство с присъединяване на жителите “, оповестяват от прессекретариата на президента.

В плана се показва, че даже данните, доказани публично от държавното управление в разбор, обвързван с подготовката на народен стратегически документ до 2030 година, регистрират редица отрицателни и извънредно тревожни трендове към 2020 година Сред тях са висока смъртност, неприятен здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието; фрапантни и възходящи обществени неравенства, беднотия и изключване.

Населението на страната продължава да понижава и към края на 2019 година за пръв път в следвоенната история спадна под 7 млн. души, регистрирайки към 7 % кумулативен спад за последния десетгодишен интервал, а прогнозите на Национален статистически институт сочат, че за 2020-2080 година популацията ще се стопи с 30%.

На базата на публично регистрираните тревожни трендове Стратегическият съвет обобщава, че Националната стратегия за развиване България 2020 не е осъществила задачите и целите си, което се дължи на метода на подготовката и реализацията на документа, свързани с дълбоки, систематични недостатъци на модела на ръководство на страната и на връзките сред страната и жителите.

В плана се показва, че заложените от държавното управление цели за 2030 година наподобяват привлекателни, само че са със заложени нереалистични знаци на прогрес и няма по какъв начин да бъдат изпълнени при сегашния модел на политическо и управническо мислене и деяние, който е бил в основата на множеството отрицателни трендове през последните 10 години.

„ Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и настойчиво защитаван недопустим метод на ръководство на страната, се трансформира в затруднение за дълготрайното развиване на страната ни. Затова реализацията на националната държавническа тактика допуска обезпечаване на предварителна причина - надълбоко реформиране на страната, най-много на модела, по който се получава и упражнява властта “, акцентира Стратегическият съвет.

„ Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от жителите, ще я упражнява по наложителни стандарти, ще се регистрира и ще носи действителна отговорност. В това отношение основни са функционалностите на правосъдната власт, само че и там се следят съществени проблеми, които са измежду главните аргументи за рецесията на държавността в България “, написа в плана на Национален стратегически документ.

В същото време се регистрира, че опциите за практикуване на директна народна власт са на практика сведени до най-малко заради изкуствени нормативни ограничавания. Незабавно би трябвало да се отговори на упованията на българското общество за обезпечаване на почтени и свободни избори и ефикасен следизборен надзор. Органите, които би трябвало да наблюдават за недопускане и премахване на нарушаванията на изборните права на жителите, да бъдат заставени да ползват обединен стандарт и да прекратят прикриването на такива нарушавания. Същото важи за масираната партийно-политическа приложимост на администрацията за изборни цели.

Стратегическият съвет акцентира, че всяко управническо решение би трябвало да бъде поставяно на първо място на тест и аргументирано с това дали способства за развиването на човешкия и обществения капитал на нацията.

„ Стратегическата задача на българската страна е да обезпечава в оптималната степен удобното образуване, развиване и реализация на човешкия капацитет “, написа в плана.

За да се преодолеят отрицателните процеси в страната, са откроени няколко цели: поетапно закъснение и преодоляване на демографската криза; възстановяване на качеството на националния човешки капацитет (чрез повишение на образоваността, квалификацията, мотивацията за трудова реализация на българите); стабилно интелигентно икономическо развиване, учредено на просвета и нововъведения и на качествено усъвършенствана среда за бизнес и предприемачество, само че подчинено на ценностния приоритет на човешкото развиване и на модерни екологични стандарти.

Стратегическият съвет акцентира, че с цел да не останат препоръчаните промени положителни пожелания, главната част от промените в модела на ръководство би трябвало да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени, гарантиращи ефикасното използване на модела на основата на гореописаните правила. Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от жителите, ще я упражнява по наложителни стандарти, ще се регистрира и ще носи действителна отговорност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР