Обществото наистина е възбудено с тази тема, която на практика

...
Обществото наистина е възбудено с тази тема, която на практика
Коментари Харесай

Биляна Коцакова: Да престанем с чуждопоклонничеството, което ни е смачкало

Обществото в действителност е възбудено с тази тематика, която на процедура е позор за нашето общество, че 30 година след настъпилите промени, продължава да бъде обсъждана. Действително тя не е приоритет за обществото ни сега, не би трябвало да бъде, не би ни се желало да бъде, само че защото би трябвало да бъде позволена, учудващо е, че в толкоз нескончаем интервал от време не е обяснен правният статут на обекта. Нещо, което кметът на регион „ Средец “ направи през последните 2 година, което дава опция да бъдат взети съответните решения. Те са факт. Факт е решението на притежателя на терена – Столична община, да бъде отстранено оборудването от мястото. За момента е разполагаем акт за държавна благосъстоятелност, който дава официално съображение страната да вземе тези решения.


Това съобщи в изявление за БГНЕС Биляна Коцакова, правист с 25-годишен стаж.

С нея беседваме за демонтирането на Паметника на Съветската войска и за какво е извънредно време това да се случи.

Коцакова акцентира, че сме очевидци и на волята на Министерския съвет и на регионалния шеф да подхващат стъпки в осъществяване на решението на Столичния общински съвет в синхрон. „ Оправданието с тежки процедури не би трябвало да е водещо. Много е значимо да се види политическата воля за решение “, безапелационна е тя.

Юристът означи, че има хора, които са срещу, като уточни, че това е обяснимо, тъй като са израснали в години на тежка, доста дейна и мощна агитация. „ Нашето общество, с идването на Червената войска, стъпването ѝ в нашата страна, е смачкано и премазано. Ние нямахме събитията както в Чехия, както в Полша, тъй като доста мощна е била репресивната машина. Докато свърши Втората международна война, в действителност, в България са осъществени чудовищни актове на убийства и унищожените и унищожени толкоз човешки ориси няма по какъв начин да обосноват и оправдаят това нещо да продължава да стои тук “, добави Коцакова.


Тя прикани хората, които са срещу демонтирането на Паметника на Съветската войска, да бъдат малко по-смирени. „ Не може да стъпвате върху тези убийства и да заставате против другата част на обществото, наследниците на които избити хора нямаха право на обучение, нямаха право на професионална реализация “, сподели юристът.

Коцакова добави, че се радва на младежите, които са търсещи, мислещи, откриващи и в същото време и толерантни. „ Нашето общество не стигна до крайности, с цел да зародят по-сериозни спорове вътре. На тях се и надяваме да бъдат търсещи за бъдещето, само че постоянно знаещи и паметта за предишното си “, добави тя.

Юристът разяснява и че в действителност разчита институциите да се заемат малко по-ангажирано към обществото ни със отговорностите си. „ Свидетели бяхме напълно неотдавна върху извънредно грозното поругаване на постройката на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия. Цялото ни общество видя по какъв начин тогава имаше цялостно наличие на Министерство на вътрешните работи на чиновници и никакви дейности. Няма по какъв начин да приемем това. Не, не, тук няма по какъв начин да стане по този метод “, сподели още Коцакова.

„ Да бъдем виновни към личната си нация и към личните си постижения. Да престанем с чуждопоклонничеството, което ни е смачкало “, заключи тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР