Обществото дължи на българския учител огромна благодарност и нисък поклон,

...
Обществото дължи на българския учител огромна благодарност и нисък поклон,
Коментари Харесай

Александър Грозданов: Трябва да мислим за средното образование като за истинското бъдеще на нацията ни

Обществото дължи на българския преподавател голяма признателност и невисок реверанс, съобщи проф. Ваня Добрева

Трябва да мислим за българското приблизително обучение като за същинското бъдеще на страната ни, като за бъдещето на нацията ни. Трябва да мислим с какво можем да бъдем потребни, по какъв начин да създадем по-продуктивен труда си и да създадем условия за генерации, които ще милеят и работят за България и ще отдадат силите и опциите си на просперитета на страната. Това сподели Александър Грозданов, претендент за депутат от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България " в 24 МИР и съпредседател на федерация „ Образование " към Горско стопанство на Българска социалистическа партия - София по време на полемика на тематика „ Проблеми на междинното обучение в предизборната платформа на Коалиция " Българска социалистическа партия за България ". В нея взеха присъединяване ръководителят на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители, претенденти за народни представители от 23, 24 и 25 МИР, шефове на столични учебни заведения и преподаватели.

„ Целта на срещата ни е да обсъдим и набележим какво би желала да реализира Българска социалистическа партия в междинното обучение и българското учебно заведение. Как да създадем по този начин, че децата ни да бъдат и знаещи, и можещи. Събрали сме се хора, изкушени от тематиката обучение и милеят за него ", съобщи още Грозданов.

Кандидатът за депутат е на мнение, че би трябвало да се направи разбор за петгодишния интервал на работа на Закона за предучилищното и учебното обучение. „ Но той би трябвало да е същински. Важно е кой ще го направи, с какви планове, дали ще желае да покаже нескрито нещата такива, каквито са и каквито ги срещаме всеки ден. Или просто ще желае да оправдае тези над 20 млн. лв., които бяха дадени за основаването на този закон ", изясни Грозданов.

„ Целта на тази среща е да формулираме няколко задания в подтекста на ситуацията, в която се намира междинното ни обучение след година и половина ковид-пандемия, на нарушен образователен развой и насъбрани проблеми ", означи водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов.

Той добави, че задачата на среща е и да покаже на бъдещите народни представители какви се проблемите и какви законодателни проблеми би трябвало да направи идващото Народно заседание.

„ Чрез тази среща желаеме да намерим най-хубавите решения за междинното обучение ", посочи Паргов.

„ Българска социалистическа партия би трябвало интензивно да работи в областта на образованието. То не е зона единствено на една политическа партия. Трябва да се търси консенсус, само че той не може да се откри и реализира, в случай че се предават националните ползи ", безапелационна бе проф. Ваня Добрева, която е зам.-председател на Българска социалистическа партия - София.

Тя посочи, че при ръководството на ГЕРБ е влезнал образователен проект, които унищожава националното съзнание и идентичността на поколенията. „ Не може да се отхвърля Българското възобновление и въобще да не се учи ", безапелационна бе Добрева.

Според нея първото, което би трябвало да се направи е повсеместен разбор на ковид-ситуацията. „ Опитът на Финландия демонстрира, че там нямаше проблем с отдалеченото образование. При нас пандемията задълбочи неравенствата и сега имаме деца, които внезапно изостават. Единственото нещо, което избави системата от цялостния неуспех - това е учителят. На всички тях българското общество дължи голяма признателност и невисок реверанс ", сподели тя.

По думите й за всички възпитаници би трябвало да бъдат закупени електронни устройства. „ Прогнозите са, че пандемията няма да отмине бързо и идващите 2-3 години ще би трябвало да работим още веднъж в онлайн среда. Няма по какъв начин това да стане, в случай че няма безвъзмезден интернет и в най-отдалеченото място на страната ", изясни тя.

Проф. Добрева е на мнение, че в образованието с изключение на отвесна конструкция би трябвало да има и хоризонтална. „ Това значи, че в случай че детето по някаква причина отпадне от системата, то да може да се върне в нея когато и да е. Същото е и във висшето обучение. В закона би трябвало да бъде осмислена структурата на междинното обучение, да бъдат въведени видове професионални учебни заведения, а дуалното обучение е една доста добра форма ", добави още тя.

Относно делегираните бюджети Ваня Добрева смята, че парите не могат да следват единствено ученика. „ Трябва да се откри по-справедлива формула, която да регистрира, че учителят също взе участие в просветителния развой. Държавата не може да се дистанцира от образованието ", съобщи тя.

Иван Карагьозов, който е претендент за депутат от 23 МИР, обърна внимание на образователните стратегии. Според него те би трябвало да се преразгледат, защото сега на дават отговор на потребностите на учениците и ги натоварват с остаряла и безполезна информация. „ Те би трябвало да се съобразени с особеностите на просветителната система, да са създадени по този начин, че да се работи елементарно с тях и да дават опция за последователност, следене на резултатите на обособения възпитаник и на системата ", изясни Иван Карагьозов.

Кандидатът за депутат от 25 МИР проф. Тодор Мишев подчертава, че огромна част от казуса в образованието и в търговията с учебници се крие в инспекторатите, които неотложно би трябвало да се реформират.

„ Проблем е и слабата спомагателна подготовка и нежеланието на доста сътрудници да подобрят и обогатят подготовката си ", посочи проф. Мишев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР