Общественото обсъждане на Правилата за добра медицинска практика по здравни

...
Общественото обсъждане на Правилата за добра медицинска практика по здравни
Коментари Харесай

БАПФ: Настояваме знанията и професионалните ни умения да не бъдат подценявани

Общественото разискване на Правилата за добра здравна процедура по здравни грижи на помощник-фармацевтите е извършено от Министерство на здравеопазването в ущърб на съсловните права и ползи на помощник-фармацевтите, а постъпилите през този интервал мнения не са оповестени в Портала за публични съвещания strategy.bg и на уеб страницата на Министерство на здравеопазването. За това сигнализират в отворено писмо до институциите от Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

Те декларират, че не са имали опция да се срещнат с тези мнения, а са ги получили по е-поща само откакто са декларирали такова предпочитание.

„ Скандалното е, че Министерство на здравеопазването напълно се преценява със мнението на Българския фармацевтичен съюз (БФС), в което се показва позиция, че „ при практикуване на своята специалност помощник-фармацевтите не би следвало да се управляват от отразените пълномощия в „ Квалификационната характерност на компетентност „ помощник-фармацевт “ и се прави разграничаване сред познания, качества и умения, които е допустимо да бъдат добити в границите на съответния курс на образование по съответна компетентност, от една страна, и правна опция за осъществяване на съответните действия “, се показва в писмото.

Според БАПФ министърът на опазването на здравето проф. Хинков утвърждава изменение в Правилата за добра здравна процедура по здравни грижи, за което няма делегирана законова подготвеност, а самите правила са изпратени още веднъж на съсловната организация с напътствие тя наново да ги даде за мнение от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

От БАПФ са безапелационни, че не одобряват да се пренебрегва толкоз значим документ, какъвто е квалификационната характерност на специалността им, която е одобрена и съдържа изложение на професионалната им активност.

„ Абсурдно е и изказванието на БФС, че по време на своето образование помощник-фармацевтите „ не получават фармацевтично обучение “, акцентират в писмото си от асоциацията.

Те приканват способените институции, които имат отношение към образованието на помощник-фармацевтите в медицинските колежи и акредитацията на специалността, да вземат отношение към обстановката, която дискредитира и накърнява професионалното достолепие на съвсем 4000 експерти с дипломи за висше обучение, подценява труда и напъните на преподавателите и обезсмисля инвестицията на страната и студентите в това образование.

„ Обучението на помощник-фармацевтите в България превъзхожда това на аптечните техници в Европейски Съюз и се дава за образец, а ние на родна земя водим дългогодишна борба за легален професионален статут “, означават още в писмото си от БАПФ. 

От асоциацията показват, че ще не престават да отстояват съсловните си права, а до момента в който институциите не подхващат дейности за решение само че проблемите им, ще бъдат в протестна подготвеност. 

С цялостния текст на писмото на БАПФ можете да се запознаете .

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР