Обществено обсъждане на резултатите от социално-икономическия анализ, проекта на стратегическата

...
Обществено обсъждане на резултатите от социално-икономическия анализ, проекта на стратегическата
Коментари Харесай

Проведе се обществено обсъждане на проект за План за интегрирано развитие на община Кърджали 2021-2027 г.

Обществено разискване на резултатите от социално-икономическия разбор, плана на стратегическата рамка и предложенията за предпочитани зони за влияние на община Кърджали в границите на Плана за интегрирано развиване на община – Кърджали 2021-2027 година се организира през вчерашния ден в залата на Бизнесинкубатора.

Интересът към събитието бе забележим от осъществявания й потенциал, което не е постоянно събитие при публични разисквания.

В разискването участваха кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис, ръководителят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, секретарят на общината Себахатин Риза, а водеща на събитието бе шеф отдел „ Управление на планове ” в общинската администрация Надежда Цветкова.

Проектът на Плана за интегрирано развиване на община Кърджали е направен от консултантски екип от УНСС с началник професор Николай Щерев, който и го показа пред аудиторията. В началото той посочи, че това е първа среща, която ще предизвика и интензивността на заинтригуваните страни да излязат със свои оферти, които да бъдат включени в Плана за интегрирано развиване на община Кърджали.

Документът включва социално-икономически разбор на развиването на общината в предходен интервал, на тази база – слот разбор със мощните и слабите страни на капацитетите за развиване, стратегическа рамка, в която са обрисувани задачите и целите за развиване и по отношение на тях – установяване на предпочитани зони за влияние, визия за развиване на община Кърджали за интервала 2021-2027 година.

Професор Щерев очерта мощните страни в
слот разбора, измежду които са удобните климатични и географски дадености, икономическия капацитет, съществуването на индустриални зони, дуалното образование на младежите, реализацията на разнородни и достигащи до разнообразни групи обществени услуги, съществуването на не малко културни институции като причина за развиването на туризма, проектът за зелената договорка, което ще сътвори условия за осъществяване на разнообразни екологични планове и така нататък

Професор Щерев показа и 4-те зони за влияние в Плана за интегрирано развиване на община Кърджали. Това са Икономическа, Градска, Зона за отдих, крайградска зона, която включва зона за туризъм, зона за съвременно земеделие и отглеждане на животни, зона за високотехнологичен бизнес, зона за развиване на риболовство и аквакултури.

Кърджали може да се трансформира в зелената столица на България, сподели професор Щерев, който формулира и визията за развиване на общината през идващите години: „ Община Кърджали: зелена столица на толерантността – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ ЗАЕДНО ЗА КЪРДЖАЛИ! Използвайки развиването на високотехнологичната (респ. зелена и устойчива) стопанска система и туризъм,чрез съхранението на естественото и културно-историческо завещание, Общината да затвърди своето място на център на непоклатимост и център за резистентен и уравновесен стопански /индустриален и земеделски/ напредък, създаващи една по-устойчива и по-добра витална среда на своите поданици с ориентир към чиста и зелена природа.

Последваха оферти от страна на участниците в публичното разискване на плана за интегрирано развиване на община Кърджали 2021-2027 година. Сред тях – възстановяване на градската среда, детските площадки и поддържавнето им в положително положение, подкрепяне на активността на Дома за остарели хора, основаване на детски летни академии за образование на доброволци, превантивни дейности в свлачищните зони и други

Свои оферти за включване в Плана за интегрирано развиване на общината направи и кметът на община Кърджали доктор инж. Хасан Азис. Преди това той съобщи, че ще организира редица срещи със заинтригуваните страни – с учители, с групите общински съветници, с представители на страната, с шефове на предприятия и така нататък Акценти в предложенията на градоначалника са основаване на юношески център, включване на летището, облагородяване и увеличение на зелените площи, възстановяване на виталната среда и уголемение на зоните за влияние в кв. Възрожденци, основаване на зони под закрилата на ЮНЕСКО, създаване на технопарк, разширение на обществените услуги в дребните обитаеми места, центрове за високотехнологично образование на децата, основаване на инфраструктура за електрически автомобили, обгрижване на чапловата колония в центъра на Кърджали и други

Кметът на Кърджали предложи и визията за развиването та общината да бъде допълнена и я формулира по този начин: Кърджали – другар на децата!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР