Обществените поръчки, които не са панацея, засега са единственият инструмент,

...
Обществените поръчки, които не са панацея, засега са единственият инструмент,
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Във всяка болница с публична собственост може да бъде направена злоупотреба с обществена поръчка


" Обществените поръчки, които не са панацея, към този момент са единственият инструмент, посредством който може да се усъвършенстват разноските в обещано лечебно заведение ", разяснява в " Преди всички " Аркади Шарков, макроикономист, един от създателите на секторния анализ  " Обществените поръчки в опазването на здравето в България - метод на приложимост " на Българския институт за правни начинания.
Болниците попадат в топ 100 на възложителите на публичните поръчки към края на 2021 година.
" Според нашето проучване, като означавам, че аз съм работил в частта медикаменти, те образуват едни от немалките разноски на лечебните заведения.

Лекарства , изключително тези за злокачествени болести,  са главен фокус на тези злоупотреби. Но злоупотреби н е като лекарства с по-лошо качество , а преференциално отнасяне на едни или различен производител за финансова корист.

Другото, което би трябвало да разпознаваем, е по какъв начин се наблюдават общинските и държавни лечебни заведения. Проблемът на всяка една инспекция е, че част от тях се правят едвам подаден сигнал, дали през медиите, или от другаде, тогава се търси разбор за превъзмогване на дадени злоупотреби.

По-доброто ръководство на бранша в този момент е, да вземем за пример посредством електронния търг на медикаменти, което обезпечава гласност и бистрота и този търг би трябвало да се разшири ", сподели още Шарков.

По думите му тези нарушавания при публичните поръчки основават проблем във връзка с парите, които изразходва това лечебно заведение и по-късно във връзка с задълженията на тези лечебни заведения, тъй като това са пари или от общинските бюджети или от централния бюджет.

" Във всяка болница с обществена благосъстоятелност може да бъде направена корист с социална поръчка. При огромните лечебни заведения казусът е, че мъчно може да се забележи сходен вид корист. А когато една власт се задържи по 10 години, тогава всичко става все по скрити и единствено дребни вътрешни спорове могат да срутят сходен вид злоупотреби, а също и когато става промяна на политическата власт ", даде за образец Аркади Шарков. 

Според макроикономиста възпиращият резултат е публичността .

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР