Обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка на 12 изтребителя МиГ-29А

...
Обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка на 12 изтребителя МиГ-29А
Коментари Харесай

Фрогоко: Каракачанов дава още 81 млн. лв. на Русия за ремонт на МиГ-29

Обществена поръчка за ”интегрирана логистична поддръжка ” на 12 изтребителя МиГ-29А и 3 изтребителя МиГ-29УБ е оповестило Министерството на защитата. Срокът и е 48 месеца, а прогнозната стойност - 81 294 416 лева Това демонстрира информация в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки. С това съглашение за поддръжка " би трябвало да възвърне летателната валидност на самолетите и да обезпечи не по-малко от 50% остатъчен междуремонтен запас на оборудването от комплектацията на самолетите, като под съоръжение се схваща елементи, блокове, възли и елементи от самолета, моторите РД-33, сер.2, кутии на самолетните елементи КСА-2 и комплектуващите ги системи и детайли ", написа в документите. От тях излиза наяве още, че претендентът за новия контракт може да бъде единствено един - съветската държавна компания „ Руска самолетостроителна компания „ МиГ “. И към този момент е изпратена покана към компанията.

Причината Министерството на защитата да желае страната да още веднъж контракт с руснаците за период от 4 години е, че съгласно писмо, получено от компанията, тя не е издавала на нито едно задгранично дружество лиценз за " произвеждане, доставка на аварийни елементи и комплектуващи изделия; освидетелствуване, еталониране, удължение на периодите за експлоатация; техническо обслужване, ремонт и други работи, обезпечаващи комплексното сервизно обслужване на по-рано доставена продукция с военно предопределение ".

" След възобновяване на летателната валидност на самолетите би трябвало да се обезпечи общ годишен нальот – не по-малко от 1450 часа (1000 часа на 12 броя МиГ-29А и 450 часа на 3 броя МиГ-29УБ) против закрепена цена за един летателен час. За осъществяването на посочения общ годишен нальот, Интегрираната логистична поддръжка би трябвало да обезпечава не по-малко от 66,6% от самолетите да бъдат в непрекъсната летателна валидност ", написа още в документите.

От тях излиза наяве, че първоначално общата стойност на всички контракти, които ще бъдат сключвани към рамковото съглашение в границите на тези 48 месеца е в размер до 41 000 000 лева лв. без Данък добавена стойност. Сумата може да стигне прогнозната стойност от над 81 млн. лева " при зародила нужда и при признат с решение на Министерския съвет на Република България план за капиталов разход ", на база на които министерството има право да подписва съответни контракти към рамковото съглашение. За задачата " ще бъде подписано в допълнение съглашение към рамковото съглашение ", излиза наяве още от аргументацията за оповестения търг.

Още през ноември военният министър Красимир Каракачанов заяви, че РСК " МиГ " са поканени да огледат изтребителите ни, с цел да кажат по какъв начин могат да бъдат ремонтирани. Сега явно се прави опит да завърши реализирана договореност. Тогава не бе обявено какъв брой би коствал ремонтът на всички 15 изтребителя, които са разполагаем на военновъздушните ни сили.

Отделни публични поръчки за аварийни елементи и поддъжка на МиГ-овете бяха обявявани и през 2016 година, само че те са завършили без резултат заради неналичието на претенденти. В края на 2016 година беше подписан контракт за доставка на 4 нови и 6 ремонтирани мотора за изтребителите - РД-33. Прогнозната стойност на поръчката бе 15 338 756.44 евро без Данък добавена стойност, а последна стойност на подписания контракт е 21 837 004 евро. Доставчикът бе българският последник „ Авиостарт “ ООД. Оказа се обаче, че част от тези мотори не бяха инсталирани на самолетите заради липса на документи, а по-късно се стигна до отхвърли на военни водачи да вземат участие в тренировъчки полеги поради подозрения за сигурността. Проблемът досега не е довел до несъблюдение на дилемите на страната ни по " Air policing ".

Не е ясно дали казусът с новите мотори е решен все още.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР