„Обществена поръчка”. Това словосъчетание вече се превърна в синоним на

...
„Обществена поръчка”. Това словосъчетание вече се превърна в синоним на
Коментари Харесай

Низ от подводни камъни при обществените поръчки

„ Обществена поръчка”. Това фразеология към този момент се трансформира в синоним на думи като „ проблем” и „ корупция”. В последно време обект на най-силна рецензия е ремонтът на столичната ул. „ Граф Игнатиев”. Според Камарата на архитектите в България точно публичните поръчки предопределят неприятните планове, а те водят до неприятно осъществяване.

Анализ на КАБ демонстрира, че нито се заплаща задоволително, нито на време на проектантите. В резултат публичните поръчки са незадоволителни. Коренът на казуса обаче е инженерингът. „ Това е процедура, при която строителят има ангажимент да изготви плана и да извърши строителството. Това е доста комфортно за общините и възложителите, защото договарят единствено с една фирма”, изяснява заместник-председателят на УС на КАБ арх. Петкана Бакалова. Вместо възложителят (община или държава) да диктува изискванията на проектанта, на процедура строителят прави това. „ А последният цели оптималната облага, което значи доста пари за ниско качество ", добавя тя.

Друг проблем е, че когато се афишира социална поръчка двата съществени критерия не са свързани с качеството на осъществяване, а със периода и цената. Арх. Бакалова дава редица образци, като най-фрапиращият е подсилване на учебно заведение в Панчарево за 4 дни. „ Невъзможно и рисково!” или пък Златоград, където 44 обекта, измежду които многоетажни блокове, се извършват за 10 дни.
 Низ от подводни камъни при публичните поръчки
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР