Българите вече са основните купувачи на ваканционни морски имоти по

...
Българите вече са основните купувачи на ваканционни морски имоти по
Коментари Харесай

Цените на ваканционните имоти са с 20% по-ниски от тези в София. Покупката им става приоритет за българите

Българите към този момент са главните купувачи на ваканционни морски парцели по Южното Черноморие. Това се следи през последните години. През първите месеци на 2024 година къщите и жилищата на Южното Черноморие се продават най-вече на българи и те съставляват към 90% от всички купувачи. Основни купувачи са млади фамилии с деца. Това демонстрира отчетът на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts.

Една от аргументите за тази наклонност е покачването в цените на ваканциите в хотелите и местата за настаняване с кратковременен наем. Това стимулира част от летовниците да потърсят дълготрайно решение в покупка на ваканционно жилище. Това счита Екатерина Желяпова, търговски шеф на капиталовата компания.

Цените на този вид парцели през последните години демонстрират сдържан ритъм на напредък, като се чака покачването през идната година да се ускори, защото те изостават от растежа на цените в София. В съпоставяне с жилища в столицата, цените на ваканционните парцели, са с 20% по-ниски.

Днес апартамент с 1 спалня в Созопол стартира от 75 000 евро, а с 2 спални - от 95 000 евро, като тази стойност доближава 130 000-140 000 евро за по-функционалните парцели.

Локация 

Цени в евро Green Life Созопол 1200- 1700 Поморие 900-1300 Свети Влас 1000-1400 Слънчев бряг 800-1200 Несебър 1000 -1500 Царево 900 - 1400 Созопол 1200 - 1600
Източник: Green Life Development & Resorts
 Снимка 667899
Източник:

" Тенденцията българите да преобладават на този пазар стартира във времето на пандемията и от този момент делът им пораства с всяка минала година. Останалите 10% от купувачите са най-вече от страни като Германия, Израел, Полша, само че те не са по този начин определящи за пазара ", разяснява Желяпова.

Ако преди 5 години българските купувачи са били най-вече хора на над 50-годишна възраст, то в този момент това се трансформира. Това са клиенти със спестени средства, които вземат решение да ги вложат в неподвижен парцел на по-ниска цена и с по-малка обязаност по отношение на градския парцел. Тази група купувачи е дейна и през днешния ден, само че на пазара решително излиза и нов профил клиенти, показват от компанията. Става въпрос за млади фамилии с дребни деца - хора сред 30 и 40 години. Факторите за това са няколко - потребност от комфортно, несъмнено и добре уредено място, на което да прекарват лятото с децата си, както и високите цени на хотелските нощувки, които доста нарастват и " това прави покупката на личен морски дом и финансово обоснована ", разяснява Екатерина Желяпова.

" Ръстът в цените на ваканционните жилища на Южното Черноморие е нищожен на фона на покачването на градските жилища, който надмина 35-40% от 2021 година насам. Това прави парцелите " втори дом " добър и сигурен вид за влагане на спестяванията, изключително когато даден комплекс предлага както условия за деца, по този начин и пълностоен отдих за другите генерации ", счита Желяпова.

Въпреки дейното наличие на български клиенти, рускоговорящите притежатели на ваканционни жилища към този момент не продават интензивно парцелите си. Вторичният пазар се намира във фаза на мъртвило.

Созопол остава притегателна точка за българите, най-много поради дългогодишния си позитивен имидж на локация, която сполучливо събира в едно просвета, природа, благоприятни условия за спорт и занимания и други Така Созопол стабилно остава желана дестинация от необятен кръг хора.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР