Общежитие за учениците от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в

...
Общежитие за учениците от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в
Коментари Харесай

Строят общежитие за националната художествена гимназия в Сливен

Общежитие за учениците от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен, с потенциал от 24 до 36 места, ще бъде издигнато в двора на образователното заведение. Средствата в размер на 200 хил.лева са отпуснати от Министерството на културата, заяви художникът Александър Дойчинов, шеф на гимназията, на празник преди символичната първа копка. Парите ще стигнат за първия стадий на строителството, само че образователното заведение ще кандидатства пред финансираща стратегия за още средства. А напролет ще открие дарителска акция, посредством която ще се обезпечи обзавеждането на новата постройка.
 dscf4258  6789
Преди символичната първа копка Негово Високо Преосвещенство сливенският митрополит се помоли общежитието да бъде закрепено на корав камък, така че нито вятър, нито вода да може да го повреди. „Днес е изключително значим ден, тъй като тази гимназия оставя най-дълбоки, незаличими следи в образованието, в културата. Тези следи остават да светят“, сподели дядо епископ пред преподавателите и учениците. После сервира подарък. Митрополитът даде на гимназията картина, нарисувана в далечната 1996 година от тогавашната ученичка в гимназията Йордана Кунчева. „Детето искаше да рисува манастира в Поморие и му казахме: Рисувай! Мястото на тази картина е тук, в галерията към училището“, сподели дядо епископ. Собствената му изненада обаче изненада и самия него. Оказа се, че някогашната деветокласничка доста е пораснала, приключила е академията, към този момент е станала преподавател, преподава в своята гимназия и е в празничната зала.

В НХГ „Д.Добрович“ учат близо 120 възпитаници от разнообразни краища на страната. Допреди десетилетие учебното заведение имаше общежитие за възпитаниците си, които са от другите обитаеми места. Битови неуредици и потребност от поправки го затвориха. „Сега сбъднахме една 10-годишна фантазия на сътрудници и другари, които не са измежду нас“, означи шефът Александър Дойчинов във връзка непрежалимата загуба на дългогодишния шеф на гимназията, известния живописец Тодор Терзиев и на основателя на специалността по рекламна графика в Сливен и страната, художникът Ташко Попов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР