"Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва ...

"Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва

Станишев: Липсва цялостна държавна стратегия за енергетиката

"Общата наклонност в Европейски съюз не може да бъде изменена. Трябва да се приспособяваме към нея по-бързо и дейно, тъй като не инцидентно и Франс Тимерманс го сподели в София-колкото по-късно стане това излизането от въглеродна стопанска система към зелена кръгова стопанска система, толкоз по-скъпо ще бъде.

Не е загадка, че и в този момент всяка година от парите на данъкоплатците се заплащат стотици милиони за финансовите салда на Топлоелектрическа централа-овете и минодобива, тъй като общата политика за излъчвания е такава, която ги прави стопански непечеливши, " съобщи в излъчването "Брюксел 1 " по водачът на ПЕС Сергей Станишев в диалог за въглищните централи у нас и периодите за затварянето им.

Той добави, че България получава 2,5 милиарда лева за районите, които биха потърпевши от затварянето на Топлоелектрическа централа-овете-средства, които ще компенсират затварянето на въглищните мощности с стратегии за преквалификация на служащите, за вложения и подкрепяне на тези региони.

"На нас ни липсва национална сратегия, която да е смислена. В това число за балансите сред другите типове енергия. Едно от главните неща, които чух от полемиката (б.р. преди седмица-с присъединяване на зам-ръководителя на Европейска комисия Франс Тимерманс и заинтригувани страни), е, че липсва цялостна държавна тактика и това е огромният пропуск. Мога да кажа-когато решихме навремето да сторим Белене, в случай че бяхме приключили този развой, а той не беше станал пленник на политически игри, ние щяхме да имаме втора атомна електроцентрала, която беше утвърдена от Европейският съюз през 2007 година по времето на моя мандат-имаше позволение от Европейската комисия за изграждането й, и в случай че бяхме почнали изграждането й в този момент щяхме да имаме базова електрическа енергия, задоволително евтина, " съобщи Станишев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова ще има ли постоянно държавно управление след следващите избори, водачът на ПЕС отговори: "Според мен ще има държавно управление, тъй като в противоположен случай елементарно хората ще им кажат (б.р.-на политиците): "гледайте си работата, не ни интересувате повече, за нищо не ставате. "

По думите му има предизвикване, което изисква постоянно държавно управление. "Вижте рецесията, провокирана от пандемията, и нуждата от въстановяване, сметките за ток тази година, които са извънредно задължение и за бизнеса и за хората, " споделя Сергей Станишев.

Целия диалог вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Източник: dnes.bg