Общата инвестиция на страните членки възлиза на 840 млн. евроОчаква

...
Общата инвестиция на страните членки възлиза на 840 млн. евроОчаква
Коментари Харесай

Един от 8-те суперкомпютъра на ЕС ще е в България

Общата инвестиция на страните членки възлиза на 840 млн. евро

Очаква се европейските суперкомпютри да бъдат пуснати в деяние през втората половина на 2020 година (илюстрация: ideal-ist.eu)

Осем страни, измежду които и  България, ще бъдат домакини на центрове за европейски суперкомпютри, заяви комисар Мария Габриел по време на Съвета на министрите по телекомуникации в Люксембург.
още по тематиката
„ Днешният ден е исторически за Европа, като за България това е решителна крачка напред като страна с капацитет за районен водач в региона на суперкомпютрите ”, сподели Мария Габриел.

Суперкомпютърните центровете ще бъдат построени в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург), София (България) и Марибор (Словения).

Инвестицията на страните членки, дружно със средствата от Европейски Съюз, е в размер на 840 милиона евро. Българският еврокомисар добави още, че суперкомпютрите са в основата на европейското софтуерно водачество и могат да създадат сполучливо конкурирането със Съединени американски щати и Китай.

Центровете ще работят в поддръжка на европейските научни служащи, индустрията и бизнеса и ще създават нови приложения в голям брой области – от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на климата.

„ Европейската инфраструктура от суперкомпютри ще изведе Европейски Съюз на лидерска позиция ”, съобщи министърът на превоза, информационните  технологии и известията Росен Желязков.

По неговите думи, развиването на европейски високопроизводителни изчислителни технологии към този момент става допустимо посредством интегрираната екосистема на националните запаси и взаимното дружество EuroHPC, което е правната и финансираща конструкция на суперкомпютърните центрове.

Съвместното дружество, дружно с определените местоположения домакини, възнамерява да придобие 8 суперкомпютъра: 3 прекурсора на машини с продуктивност над един екзафлопс (с потенциал да правят над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда калкулации в секунда), които ще се наредят измежду първите 5 в света, и 5 машини с продуктивност от порядъка на петафлопс (които могат да правят най-малко 4 петафлопса, или 4 милиона милиарда интервенции в секунда).

Очаква се суперкомпютрите да бъдат пуснати в деяние през втората половина на 2020 година за европейските консуматори от университетските среди, индустрията и обществения бранш. Всички нови суперкомпютри ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа GEANT сходно на съществуващите суперкомпютри, които са част от PRACE.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР