Обсъжда се поредна реформа в здравеопазването - електронно досие на

...
Обсъжда се поредна реформа в здравеопазването - електронно досие на
Коментари Харесай

Личен лекар: Ако се реализира новата реформа, кой ще преглежда пенсионерите по селата?

Обсъжда се поредна промяна в опазването на здравето - електронно досие на пациентите, събаряне на тежестта от персоналните лекари и записване на онлайн час при експерт.

Как гледат на това пациентите отговори потърси Антон Чавдаров.

Пенсионерите в българските села всеобщо са обезверени от здравната ни система. За тях достъпът до персоналния доктор постоянно е неосъществим. Причината е, че на село джипитата имат тъкмо избран ден и час, в който стоят в кабинета си. В останалото време ги няма.

Без непрекъснат доктор наоколо за хората остава при незабавен случай да звънят на околните си или на Бърза помощ. И хората желаят смяна, само че се двоумят дали са способни да я понесат, или съвремието, технологиите и дигитализацията ще ги изолират в свят, в който не могат да отидат на доктор. Целодневни кабинети с непрекъснато лекарско наличие е желанието на живеещите в селата.

А във Англия от дълго време електронните досиета и записването на часове онлайн са факт. Това обаче не усъвършенства доста здравното обслужване. След пандемията има листа от над 6 млн. души, които чакат за лекуване, в това число заболели от рак, нуждаещи се от промяна на става и очни интервенции. Властите признават, че ще трябват години за решение на казуса, защото има дефицит от 93 000 медици.

Характерно за английското опазване на здравето е, че мъчно се получава достъп до експерт и се изписват антибиотици в краен случай, което принуждава някои българи на Острова да си носят медикаменти от родината и да се самолекуват.

В Англия на Ева в никакъв случай нe й се е налагало да заплаща за лекуване.

„ Децата получават всичко гратис, което им е по рецепта. Лекарските им прегледи са безвъзмездни, в това число ортодонт, очен доктор. Синът ми е с очила и всяка година му се поставят чифт безвъзмездни. На възрастните над 60 година също са им безвъзмездни рецептите”, споделя дамата.

Тъй като брачният партньор на Ева е поляк, тя има взор и върху полската здравна система и нейната равносметка е следната:

„ В България и Полша по-бързо можеш да стигнеш до даден експерт, до момента в който тук, в случай че не си на частно, всичко става постепенно, в случай че не си някакъв незабавен случай – тогава работят извънредно бързо. Ако би трябвало да минеш през цялата система, чакането ти е най-малко 3 месеца”.

Темата разяснява и в студиото на „ Събуди се” по персоналният доктор Мирослав Спасов.

„ Имаме една концепция, хвърлена в общественото пространство. Официално предложение с рамка, по която да се случи промяна, няма. Изумени сме за какво се приказва за нещо такова преди да е разисквано с нас. Вероятно промяната ще бъде осъществена бързо. Здравната система е малко консервативна, както ни упрекват някои политици. Ние се придържаме към статуквото. Истината е, че от 20 години джипитата даваме хрумвания по какъв начин да се усъвършенства и доболничната, и болничната помощ, само че не срещаме подкрепа”, сподели докторът.

По думите му не е ангажимент на пациента да си сътвори електронно досие. „ Възрастните хора срещат усложнение с интернет. Доста постоянно българският пациент не желае да съблюдава открития ред в лечебните заведения, не желае да си записва часове онлайн даже за неща, които могат да се плануват. Ако се осъществя новата промяна, кой ще преглежда възрастните хора в селата”, сподели още доктор Спасов.

Той насочи зов към политиците да се научат да приказват с верните термини.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР