ОбС - Русе прие изменения по Правилника за организацията и

...
ОбС - Русе прие изменения по Правилника за организацията и
Коментари Харесай

Промени в Правилника за дейността на обществения посредник в Русенско

ОбС - Русе одобри промени по Правилника за организацията и активността на публичния медиатор в Община Русе

Публикуваме последните промени от 14 юли 2022 година:

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Този устав се приема на съображение на член 2, алинея 1, член 136, алинея 1 от Конституцията на Република България, член 3 от Европейската харта за локално самоуправление, член 21а от Закона за локално самоуправление и локална администрация.

Чл. 2. (1) Общественият медиатор спомага за съблюдаване правата и законните ползи на жителите и техните организации пред органите на локалното самоуправление и локалната администрация и показва стимулирани оферти за смяна на съществуващата процедура на административното обслужване на жителите.

(2) В своята активност публичният медиатор е самостоятелен и се подчинява единствено на Конституцията на Република България и настоящото в страната законодателство, като се управлява от персоналната си съвест и морал.

Чл. 3. (1) Дейността на публичния медиатор е обществена.

(2) Общественият медиатор реализира своята активност, като прави оферти и рекомендации до органите на локалното самоуправление, създатели на оспорваните актове или до горестоящите им органи.

(3) Дейността на публичния медиатор е ориентирана и към възстановяване качеството и достъпността на административните услуги, предоставяни от общината, и повишение на правната просвета на жителите.

(4) Органите на локалното самоуправление и администрация оказват подпомагане на публичния медиатор за изясняване на жалбите и сигналите, които са изпратени до него.

II. ПРИНЦИПИ

Чл. 4. (1) В своята активност публичният медиатор се управлява от правилата за правда, самостоятелност, обективност, безпристрастност, правдивост, бистрота, гласност, човечност и приемливост.

(2) Общественият медиатор:
Осигурява равни благоприятни условия на жителите да защитят правата и законните си ползи, без значение от техния пол, раса, народност, етническа принадлежност, обществен генезис, възраст, веществен статус, политически пристрастия или религиозни вярвания;Проявява обективност към случая, като изслушва страните и им дава опция за преразглеждане на позициите им и подписване на съглашение.
III. ИЗБОР И МАНДАТ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПОСРЕДНИК

Чл. 5. (1) За публичен медиатор, настоящ на територията на Община Русе, може да бъде определен всеки пълновръстен, неосъждан български жител, който има приключено висше обучение – минимална степен магистър, пет години трудов или застрахователен стаж и е с непрекъснат адрес на територията на Община Русе.

(2) Длъжността на публичния медиатор е несъвместима с:
служба в държавната или общинска администрация;длъжност по ръководство в комерсиално сдружение (Управител, член на групов директорски или надзорен орган);членство в локалните и национални управителни органи на политическа организация;статут на общински консултант или депутат.
(3) В едномесечен период от избора на Общинския съвет лице, за което при избирането му за публичен медиатор е налице някое от събитията по алинея 2, подава молба за освобождението му от заеманата служба, надлежно от участие и уведомява документално за това Председателя на Общинския съвет.

Чл. 6. (1) Общественият медиатор на територията на Община Русе се избира с решение на Общинския съвет – гр. Русе, след осъществяване на конкурс с претендентите от особено основана за задачата комисия.

(2) (изм. с реш,№911/20.02.2014 г.) Конкурсът се афишира обществено посредством електронните и локални печатни медии минимум един месец преди провеждането на състезанието. Обявата се изготвя от комисията по алинея 1 и съдържа: дата, часа и мястото на осъществяване на изявлението, информация за нужните документи за присъединяване и период и място за тяхното подаване, както и друга информация по преценка на комисията.

(3) За присъединяване в състезанието претендентите показват:
заявление;автобиография;свидетелство за съдимост;( изм. с реш. №1024/14.07.2022 г.) тапия за висше обучение (нотариално заверено копие). В случай, че претендентът е приключил висшето си обучение отвън територията на Република България, следва да показа уверение за признание на добито висше обучение в чужбина от НАЦИД;копие от трудовата (осигурителна) книжка/служебна записка или различен документ, удостоверяващ трудовия или застрахователен стаж;декларация за липсва на условия, свързани с несъвместимостта по член 5, алинея 2 от този Правилник;документ, удостоверяващ психологичното здраве на кандидата;концепция за активността си като публичен медиатор до три общоприети страници.
Чл. 7. (1) (изм. с реш. №911/20.02.2014 г.) Конкурсът се организира в две елементи – по документи и събеседване. В първата част комисията прави инспекция и позволява до събеседване претендентите отговарящи на формалните учредения за заемане на длъжността и подали нужните документи.

(2) Събеседването с претендента за публичен медиатор има за цел да ревизира и оцени познанията му в правозащитната област и вижданията му за взаимоотношенията сред жителите и локалната власт. Заседанията на комисията са обществени.

(3) (изм. с реш. №911/20.02.2014 година, изм. с реш. №1024/14.07.2022 г.) След събеседването комисията стимулирано предлага на Общинския съвет кандидатурите за приемане от Общинския съвет.

Чл. 8. (1) (изм. с реш. №911/20.02.2014 година, изм. с реш. № 595/13.09.2021 година, изм. с реш. №1023/14.07.2022 г.) Общинският съвет – Русе дава опция на позволените от комисията претенденти да изложат в резюме концепциите си, след което избира публичния медиатор с болшинство 2/3 от общия брой на общинските съветници. Изборът се организира с очевидно гласоподаване. По решение на Общинския съвет гласуването може да е скрито. Всеки общински консултант има право да гласоподава със „ за “ за единствено за един от претендентите.

(2) (нова с реш. №1024/14.07.2022 г.) В случай на повече от един претендент, когато при първото гласоподаване никой от тях не е събрал нужния брой гласове, до второ се позволяват претендентите получили двата най-високи резултата. Изборът се прави по същия ред директно след оповестяване на резултатите от първото гласоподаване. Избран е претендентът, получил минимум 2/3 от общия брой на общинските съветници;

(3) (изм. с реш. №911/20.02.2014 година, предходна алинея 2 изм. с реш. №1024/14.07.2022 г.) Ако никой от препоръчаните претенденти не бъде определен, в тримесечен период се организира избор след нова процедура по асортимент на претенденти за публичен медиатор.

(4) (нова с реш. №1024/14.07.2022 г.) След несполучливо извършена повторна процедура за избор на публичен медиатор Общинският съвет взема ново решение за започване на процедура по член 6 и дефинира състава на особено основаната за задачата комисия

(5) (изм. с реш. №1024/14.07.2022г.) Пълномощията на определения публичен медиатор пораждат по силата на решението за избор на Общинския съвет. Общественият медиатор встъпва в служба след сключване на акт по встъпване и полагане на клетва пред Общинския съвет на същото съвещание, на което е определен.

(6) (изм. с реш. №1024/14.07.2022г.) Клетвата е със следното наличие: „ Заклевам се да съблюдавам Конституцията и законите на Република България и с всички свои дейности да пазя обективно и независимо правата и свободите на жителите на община Русе “.

(7) (изм. с реш. №1024/14.07.2022г.) Правоотношението поражда от влизането на решението на Общинския съвет в действие.

(8) (изм. с реш. №1024/14.07.2022г.) В тридневен период от влизането на решението на Общинския съвет в действие публичният медиатор подписва контракт с Кмета на Община Русе;

(9) (изм. с реш. №1024/14.07.2022г.) По предложение на публичния медиатор Кметът на общината може да назначи един помощник.

Чл. 9. Общественият медиатор се избира за период от 4 години, като не се позволява действието му за повече от два поредни мандата.

Чл. 10. (1) Общественият медиатор се освобождава от служба при:
подаване на оставка пред Общинския съвет – Русе;изтичане на периода, за който е избран;установяване на несъответственост по член 5, алинея 2 от този Правилник;трайна неспособност за осъществяване на отговорностите си за повече от три месеца;системно несъблюдение на отговорностите си за повече от три месеца;осъждане с влезнала в действие присъда за съзнателно закононарушение от общ характер;смърт.
(2) Решението за предварително преустановяване на пълномощията на публичния медиатор по алинея 1, т. 3, 4, 5 се приема от Общинския съвет с болшинство 2/3 от общия брой на общинските съветници по искане на минимум една пета от тях. Основанията по алинея 1, т. 1, 6 и 7 се афишират от Председателя на Общинския съвет на постоянно съвещание.

(3) При предварително преустановяване на пълномощията на публичния медиатор Общинският съвет в същото съвещание взема решение за разкриване на процедура по желание на публичен медиатор.

(4) Изборът на нов публичен медиатор се организира не по-късно от два месеца преди приключването на периода, за който е определен настоящият публичен медиатор.

(5) Общественият медиатор продължава да извършва пълномощията си до встъпване в служба на новоизбрания публичен медиатор.

IV. ПРОИЗВОДСТВО Пожарна охрана ПОДАВАНЕ НА ЖАЛБИ И СИГНАЛИ ДО ОБЩЕСТВЕНИЯ ПОСРЕДНИК

Чл. 11. (1) Жалби и сигнали пред публичния медиатор могат да подават физически и юридически лица по отношение на дейностите на Общинския съвет, Кмета на община Русе, кметовете на кметства и общинската администрация.

(2) По категорично искане на субекти, претендиращи, че са с нарушени права тъжби и сигнали могат да подават синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел, които реализират активност в социална изгода.

(3) Посочените лица и организации подават тъжби до публичния медиатор в случаите на:
нарушение на условията за правомерност на административните актове и дейности на локалните органи;неспазване на процедури за издаване на административни актове и даване на административни услуги;предоставяне на погрешна или незадоволителна информация за практикуване на правата и отговорностите на жителите и реда и изискванията за осъществяване на административни услуги;прояви на непросветеност, непочтеност, бавност и неуважение достолепието на жителите или други прояви на нарушение на главните правила в активността на администрацията.
Чл. 12. Правомощията на публичния медиатор не се отнасят до:
вътрешна служебни връзки на органите на локална власт;приватизацията и активността на общинските търговски дружества;въпроси от персоналния живот на гражданите;висящи правосъдни процедури.
Чл. 13. Общественият медиатор няма право да съставлява лицата, които са се обърнали към него за отбрана пред съд или друга обществена институция.

Чл. 14. (1) Общественият медиатор е задължен да уведоми в двуседмичен период от приемане на жалбата от лицата какви ограничения ще предприеме по случая.

(2) В случай на отвод, в периода по миналата алинея, публичният медиатор е задължен да изложи основанията за отхвърли и да предложи други средства за реализиране на стремежи резултат. Мълчалив отвод не се позволява.

(3) За изясняване на фактическата конюнктура публичният медиатор събира спомагателни данни в границите на своите пълномощия.

(4) Постъпилите тъжби и сигнали се завеждат в указател.

(5) При привършване на производството публичният медиатор е задължен да уведоми жалбоподателя.

Чл. 15. (1) Производството пред публичния медиатор е гратис.

(2) Общественият медиатор реализира контактите си с жителите във време и място, избрани и обществено оповестени от него.

Чл. 16. За осъществяване на пълномощията си публичния медиатор:
прави инспекции по постъпилите тъжби и сигнали, които се отнасят до връзките граждани/организации на жители, от една страна, и органи на локалното самоуправление, кметовете и локалната администрация, от друга;посредничи сред локалните административни органи и засегнатите лица за превъзмогване на позволени нарушения;подава сигнали до органите на локалното самоуправление и длъжностни лица, когато установи, че не се основават условия за осъществяване на законните права и ползи на гражданите;отправя оферти и рекомендации до органите на локалното самоуправление и длъжностни лица за съблюдаване на законността в административната процедура и за премахване на последствията от нарушаването й, както и за премахване на аргументите за сходна практика;прави оферти и рекомендации за премахване на аргументите и изискванията, които основават предпоставки за нарушавания на правата и свободите на гражданите;действа по своя самодейност, когато установи, че не се основават нужните условия за отбрана правата и свободите на гражданите;има право да желае и получи навременна, точна и цялостна информация от органите и техните администрации;изразява обществено мнение и мнение, в това число в средствата за всеобщо осведомяване;осъществява взаимоотношение с националния омбудсман, други публични медиатори и други институции;уведомява органите на Министерство на вътрешните работи или на прокуратурата, когато има данни за осъществено закононарушение от общ характер;поддържа указател на постъпили писмени тъжби и сигнали и тяхното придвижване.
Чл. 17. Общественият медиатор е задължен да не разгласява условия, които съставляват държавна, служебна, комерсиална загадка, както и персонални данни за жителите и техните организации, в това число и за поставените пред него въпроси, подадени тъжби и сигнали, които са му станали известни по отношение на реализиране на пълномощията му.

Чл. 18. (1) При реализиране на активността си публичният медиатор си сътрудничи с комисиите на Общинския съвет.

(2) Общественият медиатор има право на достъп до всички актове на Кмета и Общинския съвет.

Чл. 19. (1) Органите на локално самоуправление, кметовете и локалната администрация са длъжни да оказват подпомагане на публичния медиатор при определяне на нарушавания на законосъобразността и правилността по сигналите и жалбите на жителите и техните организации.

(3) Органите на локалното самоуправление, кметовете и локалната администрация и длъжностните лица дават на публичния медиатор изискваните от него сведения, документи или актове в 7-дневен период или в същия период го уведомяват за повода заради, която не може да ги дават.

(4) Органите на локалното самоуправление, кметовете и локалната администрация и длъжностните лица, до които са отправени сигналите, предложенията и рекомендациите, са длъжни да ги прегледат в 30-дневен период и да уведомят публичния медиатор за признатите от тях ограничения.

(5) При несъблюдение на отговорностите по миналата алинея публичният медиатор има право да уведоми документално Кмета на Общината и да желае търсене на дисциплинарна отговорност от съответното длъжностно лице. Копие от писменото съобщение до Кмета се изпраща и до Общинския съвет.

Чл. 20. При реализиране на активността си публичният медиатор може да се подкрепя ох един помощник.

V. ЖАЛБИ И СИГНАЛИ

Чл. 21. Заинтересованите жители, юридически лица и организации по член 11, алинея 1 и 2, сезират публичния медиатор с тъжба в случаите по член 11, алинея 3 от сегашния устав.

Чл. 22. (1) В жалбата се показват органът, до който се подава, името и адресът на жалбоподателя, актът, решението, действието или бездействието, които се апелират, органът, който ги е издал, недоволствата и настояването на жалбоподателя.

(2) Към жалбата се ползват и писмените доказателства, на които жалбоподателят се базира. С нея може да се желае събирането на доказателства за обстоятелства и условия, които не са били взети поради при издаването на акта или са настъпили след издаването му. Жалбата съдържа данни за подателя, нарушителя и събитията, при които е осъществено нарушаването. Анонимни тъжби не се одобряват и не се преглеждат. Сигналите и жалбите, дружно с приложенията към тях се записват в умишлен за това указател и се съхраняват от публичния медиатор.

VI. ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯ

Чл. 23. (1) Дейността на публичния медиатор на територията на Община Русе се финансира от бюджета на Общината.

(2) Общественият медиатор получава заплащане в размер на 1,1 от междинната брутна месечна заплата в общинска администрация, а за сътрудникът, в случай че бъде определен подобен, получава заплащане в размер на 80% от заплатата на медиатора.

(3) Кметът на общината обезпечава пространства и нужното съоръжение за активността на публичния медиатор най-късно до 30 дни от встъпването му в служба.

(4) Общественият медиатор показва в нормативно откритите периоди план-сметка на нужните средства, която включва хонорари, средства за прехрана на офиса и други нужни и присъщи разноски. План-сметката се включва в плана за бюджет на Община Русе и се утвърждава от Общинския съвет.

VII. ОТЧЕТНОСТ И ОТГОВОРНОСТ

Чл. 24. (1) За постъпилите тъжби и мненията си по тях на всеки три месеца публичният медиатор изготвя и показва на Общинския съвет – Русе, и Кмета на Община Русе разбор.

(2) Анализът се дава и на средствата за всеобщо осведомление при съблюдаване на законовите ограничавания за отбрана на персоналните данни.

Чл. 25. Общественият медиатор показва годишен доклад пред Общинския съвет за активността си през миналата година не по-късно от 15 февруари на съответната календарна година.

Чл. 26. Годишният доклад на публичния медиатор съдържа:
информация по постъпилите тъжби и сигнали;резултат от завършилите инспекции по постъпили тъжби и сигнали;информация за позволени случаи;обща информация за подадените тъжби, по които инспекциите не са приключили;информация за случаите, при които намесата на публичния медиатор е останала без резултат и аргументите за това;информация за направените оферти и рекомендации, както и дали са били взети предвид;данни за отправените оферти, рекомендации и ограниченията, подхванати по отношение на тях;становище за използването на средствата за отбрана на законните права и ползи на гражданите;предложения за възстановяване на административните услуги, предоставяни от общината;резюме.
Чл. 27. (1) Кметът на Община Русе внася мнение по предложенията за възстановяване на административните услуги, предоставяни от общината, направени в годишния доклад на публичния медиатор.

(2) Общинският съвет – Русе приема годишния доклад на публичния медиатор до 31. 03. на календарната година.

Чл. 28. Отчетът на публичния медиатор, се дава разполагаем на жителите на Общината и се разгласява на електронната страница на Община Русе.

Чл. 29. Общественият медиатор носи отговорност пред Общинския съвет за:
неспазване на този правилник;нарушаване правата и ползите на гражданите;нарушаване условията за конфиденциапност;прояви на индиферентност и необективност.
VIII. ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Правилникът влиза в действие в деня на приемането му от Общинския съвет Русе, с Решение № 602 по Протокол № 25 от 22.05.2013 година

§ 2. Първият публичен медиатор се избира с мандат от 2 години.

§ 3. Настоящият Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и активността на публичния медиатор на територията на Община Русе влиза в действие от момента на неговото одобряван с Решение № 595 по Протокол № 25 от 13.09.2021 година на Общински съвет – Русе.

§ 4. Настоящият Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и активността на публичния медиатор на територията на Община Русе влиза в действие от момента на неговото приемане с Решение № 1023 по Протокол № 36 от 14.07.2022 година на Общински съвет – Русе.

§ 5 Настоящият устав за изменение и допълнение на Правилника за организацията и активността на публичния медиатор на територията на Община Русе влиза в действие от момента на неговото приемане с Решение № 1024 по Протокол № 36 от 14.07.2022 година на Общински съвет – Русе.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

(Иво Пазарджиев)
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР