Образователният експерт, учител и историк Емил Джасим винаги публично и

...
Образователният експерт, учител и историк Емил Джасим винаги публично и
Коментари Харесай

Емил Джасим: Министърът си изми ръцете с учителите

Образователният специалист, преподавател и историк Емил Джасим постоянно обществено и изрично е анализирал, а когато е било нужно, и подлагал на критика положението на просветителната система в България. Последното публично писмо на министъра на образованието и науката също попадна в обсега му. Защото по всичко проличава, че делото на учителите (давещите се) е в ръцете на самите давещи се.

Публикуваме статуса на Емил Джасим с негово единодушие, защото гласовете на преподавателите и специалистите в областта на образованието би трябвало да се чуват.

" Министър Вълчев и държавното управление явно считат, че водачите на градския превоз, с цялото ми почитание към тях, са по-важни от учителите, тъй като са защитавани като национално благосъстояние, а учителите, на собствен ред, са на първа линия – в стаите децата нямат обвързване да носят маски.

МОН не просто оглушително мълчи за учебен локдаун за най-малко две седмици, ами хем се пробва да си измие ръцете с шефовете (те да били взимали решения за минаване в онлайн режим на обучение), хем упорства това да става с категорично позволение на министъра, което има капацитета да забави процедурата, хем няма увереност даже за маските.

Вчера министърът е изпратил писмо до всички шефове, с което за следващ път абдикира от отговорност и вместо да направи маските наложителни за всички възпитаници и учители освен отвън, само че и в класните стаи, афишира, че това решение би трябвало да се вземе от педагогическите препоръки на учебните заведения.

Министър Вълчев, несъмнено, желае да избегне гнева на някои родители от сходно безспорно тежко, само че рационално решение, и по тази причина си измива ръцете с учителите, вместо да ги защищити изрично и уверено.

Тъй като междинната възраст на учителите в България е над 50 години, те са надлежно и в най-застрашената от коронавирус възрастова група.

Това значи, че от ден на ден учители ще отхвърлят да вървят присъствено на работа. И ги разбирам - МОН не прави нищо да ги защищити.

Ситуацията е изцяло отвън надзор:

- от ден на ден учители отхвърлят да работят в клас, страхувайки се за живота си, и то с основание;

- от ден на ден родители не са в положение да гледат децата си по през целия ден, тъй като не могат да си го позволят;

- от ден на ден лекари, в случай че въобще останат в системата, не устоят.

Всички знаем, че Бойко Борисов имаше 3 мандата, в които не спряхме да го предизвестяваме (лично аз го върша обществено от 2013 г.), че междинната възраст на учителите е прекомерно висока и би трябвало да се притеглят младежи в специалността.

В същото време онлайн образованието в болшинството държавни учебни заведения е цялостен неуспех, тъй като МОН не си направи труда да организира в действителност значимата промяна на просветителната система и да образова учителите да работят с новите технологии. Няма никакъв смисъл от изхарчените милиони за преносими компютри, в случай че учителите не е имало кой да ги образова. Всъщност смисъл има за тези, които ще захлебят от договорката с преносимите компютри.

Увеличението на учителските заплати два пъти за последните 4 години не усили компетентностите на учителите два пъти.

И на фона на всичко това министър Вълчев няма смелостта да тропне по масата и да каже " От на следващия ден всички с маски! ".

Няма, тъй като доверието в тяхното държавно управление е по-ниско от това в държавното управление на Жан Виденов и Орешарски взети дружно.

Всички знаем добре какво би трябвало да се направи, само че също по този начин всички знаем, че това държавно управление няма нужното доверие да вкара каквито и да е ограничения.

Затова несъответстващата реакция на държавното управление в коронавирус рецесията би трябвало да е ясна индикация, че тази ръководеща коалиция е изцяло неспособна да ръководи България тъкмо толкоз, колкото е потвърдено неспособна и актуалната парламентарна " съпротива ".

#ОСТАВКА

#ИдватИзбори

 

Министър Вълчев и държавното управление явно считат, че водачите на градския превоз, с цялото ми почитание към тях, са...
Posted by Emil Jassim on Tuesday, 10 November 2020
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР