Образователните синдикати наддават за по-дълга междусрочна ваканция за учениците. Съюзът на

...
Образователните синдикати наддават за по-дълга междусрочна ваканция за учениците.
Съюзът на
Коментари Харесай

Бонус ваканция за учениците - синдикати наддават за карантин...

Образователните синдикати наддават за по-дълга междусрочна почивка за учениците.

Съюзът на работодателите в системата на националната култура в България предлага почивката да бъде 6 дни - от 28 януари до 2 февруари.

Според Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " междусрочната почивка би трябвало да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари, или общо 9 дни със събота и неделя. Такова е и предлагането на шефа на 51-во СУ „ Елисавета Багряна “ Асен Александров, който е ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение, написа " Монитор ".

Удължаването на междусрочната почивка има за цел да даде опция на учители и възпитаници са си починат и възстановят от напрежението, а в това време да се забави възходящият брой позитивни случаи в учебните заведения.

В момента в календара на МОН е заложен единствено един ден междусрочна почивка - 1 февруари.

Да бъдат отпуснати още три дни от МОН оферират от Съюза на работодателите в системата на националната култура в България или по този начин с уикенда ще бъдат общо шест.

„ Тези шест дни ще оказват помощ на възпитаници, учители и родители да си починат. Това ще бъде и самобитна карантина, тъй като учениците и учителите ще съблюдават отдалеченост един от различен. Този път обаче ще бъде същинска отмора за тях, тъй като в границите на образованието в електронна среда това не е по този начин “, изясни ръководителят на съюза Диян Стаматов. Според него не е добре за учениците да почиват повече от седмица. В противоположен случай те биха изгубили тренинг за учене.

Според ръководителите на профсъюз „ Образование “ и Сдружението на шефовете в междинното обучение междусрочната почивка би трябвало да бъде удължена от МОН с 4 дни, или общо да бъде девет. В писмото на учителския профсъюз претекстовете за това са свързани с покачвания брой на инфектирани възпитаници и учители.

„ Учениците имат потребност да бъдат изолирани в границите на девет дни, което ще забави възходящия брой на инфектирани. Учителите също имат потребност от възобновяване заради големия стрес, подбуден от хибридното образование, което са принудени да обезпечават “, показват от синдиката. Оттам допълват, че организацията в някои просветителни институции при отсъстващи над 5% от учителите също е по-трудна.

„ В някои учебни заведения изчезналите учители надвишават 15%, в това число и с карантинираните, което довежда до неспособност за обезпечаването на образователния развой “, означават от синдиката. Огромна част от педагогическите експерти обезпечават заменяне на сътрудниците си, само че това ги натоварва и претрупва. Преболедувалите учители пък не се възползват от 10 дни за възобновяване след COVID-19, с цел да могат да обезпечават работата в учебните заведения.

Бонус ваканцията ще докара и до икономии в школските бюджети.
„ При възможна удължена почивка учебните заведения ще създадат спестовност на финансови средства от издръжката и средствата за едно тестване на учениците в цялата система ", декларират от Синдикат „ Образование “.

Предложението би трябвало да бъде разисквано на отраслов съвет, преди просветителното ведомство да вземе дефинитивно решение.
Свързани вести Неочаквана почивка! Директори желаеха 6 дни сред сроковете
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР