Образованието на жените е част от чуждестранната култура, въведена в

...
Образованието на жените е част от чуждестранната култура, въведена в
Коментари Харесай

Талибанската власт в Афганистан: Образованието на жените е част от чужда култура

Образованието на дамите е част от задграничната просвета, въведена в Афганистан от емир Аманула (управлявал Афганистан от 1919 до 1929 г.) и падишах Мохамед Захир Шах (управлявал от 1933 до 1973 г.). Това съобщи министърът на образованието на страната Нада Мохамед Надим, представен от вестник „ Hasht e Subh ”.

" Девическите учебни заведения са част от непознатата просвета, която емир Аманула и падишахът Мохамед Захир Шах внесоха в Афганистан. По време на ръководството на емир Амануллах доста учени в региона на мюсюлманското право се оповестиха против сходно решение ", уточни министърът. „ По времето на Захир Шах старейшините казвали, че вярата и благочестието им не разрешават да изпратят дъщерите си в учебно заведение. ”

След като поеха контрола над цялостен Афганистан при започване на септември 2021 година, поддръжниците на талибаните започнаха да постановат разнообразни, съгласно тях, краткотрайни ограничавания за дамите и девойките, като обясняваха това с нуждата от основаване на " подобаваща ислямска среда " в страната. Те отстраниха Министерството по въпросите на дамите, което съществува от към 20 години, и го замениха с Министерството на ислямските апели, упътванията, заповедите за положителното и възбраната на укоримото, и задължиха дамите телевизионни водещи да носят хиджаб.

След идването на талибаните на власт образователните занятия в афганистанските университети и учебни заведения бяха прекратени: образователните занятия за младежи бяха обновени след повече от година - на 19 септември 2022 година В класните стаи обаче се позволяват единствено момчета и учители мъже. През март тази година Министерството на образованието забрани на девойките от междинните и горните класове да посещават учебно заведение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР