Обръщали ли сте внимание колко много туристи обичат да снимат

...
Обръщали ли сте внимание колко много туристи обичат да снимат
Коментари Харесай

99 години от най-кървавия атентат в българската история -в църквата Света Неделя

Обръщали ли сте внимание какъв брой доста туристи обичат да снимат църквата " Света Неделя " в центъра на София? Те се усмихват, оживено разясняват и надали подозират, че в тази красива и иконична за културно-историческото ни завещание постройка се крие една от най-страшните и злокобни истории, сполетявали в миналото столичани.

Защото тъкмо на днешната дата, преди 99 години на същото това място се случва най-големият атентат изобщо в България . Два дни по-рано, на 14 април народния представител от Демократическия сговор военачалник Константин Георгиев е погубен и надали тогава някой е подозирал, че това е единствено началото, а не краят на една голяма покруса.



Поклонението е несъмнено за 15:00 часа в храма " Света Неделя " на 16 април и се чака на него да участват най-важните лица от политическия и държавен хайлайф. Офицери, министри, даже Негово величество Цар Борис III.  Дори и тази част от събитията е ловко и съзнателно планувана от атентаторите.

По това време в политиката едно против друго са две крайни течения. От една страна са комунистите и анархистите, от друга - анти-комунистическите придвижвания. Година по-рано Българска комунистическа партия е провела въстание, покушено с кървави способи от държавното управление.
 99 години от атентата в
И ето, че се открива опция за отговор. Петима души от военния център на Българска комунистическа партия внасят взривоопасни субстанции в църквата , с помощта на клисаря Петър Задгорски, който поддържа концепциите им. И то не какви да е, а 25 кг . Останалите виновни за последвалите събития са Никола Петров, Димитър Златарев, Петър Абаджиев, Марко Фридман и Коста Янков .

В 15.20 часа, когато " Света Неделя " към този момент е изпълнена с хора, Никола възпламенява фитила и целият експлозив се взривява. Главният купол се срутва с голям екот върху множеството, което евентуално и другояче не е имало голям късмет да оцелее. Над покрива се издига черен облак, виждащ се даже от връх Алеко.
 99 години от атентата в
" Беше безусловно нереално, като жива гробница. Пред мен виждах части от икони, ръце, окървавени глави, а на всички места имаше кръв. Хората пищяха и бягаха на всички направления, без изобщо да следват някаква логичност ", споделя по-късно пожарният пълководец Юрий Захарчук, озовал се на мястото на нещастието първи.

Жертвите са общо 213 души, като още по-куриозното е, че главната цел - министрите и основната цел, царят, се избавят , просто тъй като не са на опелото (на заравяне е в прохода Арабаконак). Сред тях са 12 генерали, 15 полковници, седем подполковници, трима майори, деветима капитани и трима депутати.

Малко по-късно, Петър Задгорски се предава на полицията и прави цялостни признания, по съвет на своя шурей Ангел Манолов. Ръководителите на акцията бързо са открити, като Коста Янков е погубен, а Иван Минков се самоубива , предпочитайки да не бъде хванат жив. Останалата част от уредниците получават смъртни присъди , изпълнени обществено на 27 май.
 ъ
Нищо обаче не връща всички тези животи, измежду които и на хора, нямащи нищо общо с двете идеологии. А атентатът остава като най-кървавия изобщо в българската история и кара мнозина от нас да се усмихваме тъжно, минавайки през днешния ден около " Света Неделя ".

С реверанс към паметта на всички жертви и от екипа на Vesti.bg.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР