Оборудването на единственото специализирано Детско УНГ отделение в София и

...
Оборудването на единственото специализирано Детско УНГ отделение в София и
Коментари Харесай

Детското УНГ отделение на ИСУЛ вече разполага с нов универсален стол за прегледи

Оборудването на единственото профилирано Детско УНГ поделение в София и цяла Западна България към този момент е допълнено от повсеместен стол „ 2:1 “, който от отвесно състояние може да стане водоравен, в случай че прегледът или операцията постановат това, оповестиха от лечебното заведение.

Столът беше доставен в отделението по самодейност на фондация #ЗаДоброто и е осъществена със взаимните старания на доброволците и управлението на болничното заведение, прецизират оттова.

Всичко стартира преди към година, когато от фондацията идват в клиниката, с цел да зарадват дребните пациенти с таблети по тогавашната самодейност „ Приказка за излекуване “.

Приемайки дарението доцент Цоло Цолов, шеф на Детското УНГ поделение, споделя с девойките от #ЗаДоброто, че ръководената от него конструкция има незабавна потребност от нов, профилиран УНГ стол, където да се правят прегледите и операциите на децата, защото наличният е остарял и изцяло амортизиран. Дамите от фондацията незабавно провеждат благотворителна акция, от която са събрани 3306 лева Оказва се обаче, че пари има, само че стол няма. Набелязаният авансово се оказва неналичен, а всички останали са или твърди скъпи или несъответствуващи за задачата.

Тогава на помощ се включва Деница – българка, която живее в Германия и е чула за казуса на отделението. Тя и нейният сътрудник Николай вземат решение да поддържат идеята със стола като отпразнуват значим за тях мотив с подаяние.

От събитието са събрани още 2200 лева Деница обаче не стопира до тук, а в Германия съумява да намери компания, която се занимава с производството на сходно съоръжение. Дори и с добавеното подаяние обаче средствата се оказват незадоволителни за закупуване на новия стол. Следва незабавна среща с управлението на болничното заведение, което взема решение да поддържа начинанието и да набави липсватата сума (столът е финансиран на 55% от дарения и на 45% със средства на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “). Междувременно в Германия Деница намира снабдител, който транспортира стола от Бранденбург до Берлин, а от там до ИСУЛ той е доставен от българо- немската компания GGBG.

 Столът, който със взаимните старания на донорите и на болничното заведение, е възложен за потребностите на болните деца, е последно потомство, в който всяка една част може да се контролира, тъй че да е най-удобно за лекаря и пациента. Заема малко място, подобаващ е за обзор, консултация и лекуване.

През 2020 година точно тази разработка получава Наградата за нововъведения на Института по опазване на здравето и Ергономия в Нюрнберг
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР