Обожавам този филм! Особено ми харесва името, под което по-бързо

...
Обожавам този филм! Особено ми харесва името, под което по-бързо
Коментари Харесай

Made in Dagenham

Обожавам този филм! Особено ми харесва името, под което по-бързо можеш да го откриеш и разпознаеш, а точно “We want sex ”, идващо от недоразгънатия протестен транспарант, на който написа “We want sex equality ”.

Действието се развива в Англия през 1968 година. В завода на „ Форд “ работя 55 000 мъже и 187 жени-шивачки. Въпреки че отделът на дамите е от изключителна значимост за целия цех (виждали ли сте " Форд " без тапицерия?), в централата на компанията взимат решение женският труд да бъде избран като „ неквалифициран “, приравнявайки шивашката им активност с тази на чистачките и надлежно изплащайки им в пъти по-ниска заплата от тази на съпрузите им. Нещо повече, дамите постоянно работят повече часове от мъжете си и управлението не счита за свое обвързване да заплаща за тази активност.

Събитията се случват в средата на предишния век, когато домакинските отговорности са напълно дело на женската половинка в фамилията и в един миг търпението на шивачките свършва. Откъде-накъде те ще получават определението „ неквалифициран служащ “? И стартират стачката. Всъщност точно тази стачка, траяла с изменчив триумф и поддръжка, както от обществото, по този начин и от личните съпрузи на протестиращите шивачки на „ Форд “, води до Акта за равностойното възнаграждение, признат през 1970 година във Англия и популяризирал се с мълниеносна скорост в останалите страни по света.

Истината е, че когато гледах кино лентата за пръв път, плаках. Когато го гледах за повторно, плаках още повече. Не знам за какво на дамите им лишава толкоз старания да извоюват правата си? Не знам за какво мъжете са подготвени да водят толкоз борби, с цел да ги ощетяват и унижават. В една от сцените на кино лентата брачният партньор на основната героиня - сборен облик на няколко борбени дами, взели участие в историческите събития на предишния век, декларира, че той е добър брачен партньор, тъй като не се напива всяка вечер и не бие децата и жена си. „ Но по този начин би трябвало да бъде! “ му отвръща тя и отива на следващата стачка.

Думи казани преди 40 години, болката изпитвана десетилетия наред, търпението, което в един миг свършва и голямата сила, която носят дамите в себе си. Всичко това ви подарява този филм, който мощно предлагам на мъжете! С просветителна цел, схваща се…


Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР