Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

В Киев започна извънредно спиране на електричеството, ракетният обстрел застрашава износа на храни

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Властите в Киевска област започнаха изключително прекъсване на мощностите за произвеждане на електрическа енергия поради скок в потреблението, заяви регионалната администрация, представена от Ройтерс.

Извънредното изключване на електричеството е належащо, „ с цел да се избегнат всеобщи повреди на енергийната инфраструктура “, гласи известието на украинската Национална електрическа компания.

Руските удари с ракети и дронове съществено повредиха електропреносната мрежа във и към столицата, напомня Българска телеграфна агенция.

В Киевска област доста набъбна потреблението на електрическа сила. За да се избегнат всеобщи повреди на енергооборудването, НЕК „ Укренерго “ разпореди изключителни изключвания. Започваме да ги изпълняваме от този миг “, се показва в известието на управлението на киевската районна електроенергийна система, представено от украинската организация УНИАН.

Властите в Киев приготвят повече от 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, ако градската отоплителна система бъде извадена от строя от продължаващите съветски офанзиви. Това заяви кметът на украинската столица Виталий Кличко, представен от Ройтерс.

Ограничение на потреблението на електричество беше въведено и в Сумска, Полтавска и Харковска области, а в доста региони на столицата Киев влезе в действие режим на тока по график.
Ракетният обстрел на Русия заплашва износа на храни, съобщи Зеленски
Руски аероплан изстреля в сряда две крилати ракети, които прелетяха над коридора в Черно море, употребен за експорт на украинско зърно, съобщи във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

„ Всяко едно от тези съветски изстрелвания – а те се случват съвсем всекидневно – директно заплашва износа на храни “, добави той.

Зеленски акцентира значимостта на продължаването на украинския експорт на зърно през Черно море „ за целия свят “, като дефинира продължаването на самодейността за експорт на украинско зърно за „ значим дипломатически резултат за нашата страна и за целия свят “, отбелязва Франс прес.

Поисканите от Русия гаранции за обновяване на присъединяване ѝ в договорката за експорт на украинско зърно „ демонстрират неуспеха на нейната експанзия “ в Украйна, акцентира Зеленски. „ Това демонстрира както неуспеха на съветската експанзия, по този начин и какъв брой сме мощни, когато останем единни “, добави той.

Съединени американски щати също приветстваха нощес връщането на Русия към съглашението за експорт на украински зърнени култури, като представителят на Държавния департамент Нед Прайс прикани Москва и да го възобнови по-късно този месец.

Зеленски благодари на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган за ролята му за запазването на договорката за експорт на зърно от украинските пристанища. Двамата организираха телефонен диалог, откакто по-рано през днешния ден Русия разгласи, че възобновява присъединяване си в съглашението. Страната се отдръпна краткотрайно от договорката през уикенда и предизвести, че не може да подсигурява сигурността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, поради офанзива против нейния Черноморски флот.

Високопоставен украински представител, който отхвърли да бъде разпознат, съобщи през днешния ден пред Ройтерс, че решението на Русия да се върне в съглашението е резултат основно от турски напън.
Евакуацията на цивилното население от Днепър завърши
Евакуацията на цивилното население от десния бряг на Днепър в Херсонска област завърши, съобщи ТАСС, като се базира на назначените от Русия управляващи в отчасти окупирания южен украински район. Те оповестиха още през днешния ден, че са решили да лимитират придвижването през реката.

„ Във връзка с приключването на ограниченията за евакуация от територията на десния бряг на Днепър, както и заради повишената военна заплаха и нарасналите закани за цивилното население, администрацията на Херсонска област реши краткотрайно да спре придвижването на цивилен коли през Днепър “, се споделя в информацията, оповестена в Телеграм.

В текста се отбелязва, че възбраната за прекосяване през реката важи за речните таксита, баржите и другите плавателни съдове. Понтонната връзка сред двата бряга също стопира работа.

От съветска страна се твърди, че по време на евакуацията на цивилното население по вода са били атакувани от 18 ракети, 12 от които са били прихванати, а останалите са попаднали във водата, демонстрират фрагменти, публикувани в Телеграм.

В същото време транспортните средства на комуналните служби и фирмите, пренасящи храни и медикаменти, резервират правото си да се движат без ограничавания.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР