Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник. Той е

...
Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник. Той е
Коментари Харесай

Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник


Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник. Той е построен на централния площад в Перник и е открит на 18 юни 1982 година. В началото на 90-те години на предишния век е затворен и безстопанствен. Комплексът е дело на авторски колектив отпред с архитекта проф. Иван Татаров и скулпторът Секул Крумов.

Ремонтни действия се правят по фасадата на мемориала. Тя ще бъде облицована в черни мраморни плочи. Оригиналната обшивка от черно габро, която преди години беше демонтирана поради обири, не може да бъде възобновена, защото огромна част от нея липсва, споделиха от общината. Вътрешното пространство, в което са ситуирани девет скулптурни композиции, показващи подиуми от работата на миньорите, ще бъде почистено.

Идеята е комплексът да бъде отворен за посещаване и да бъде трансфорат в място, където да се провеждат културни събития. В началото на тази година Общински съвет в Перник реши да бъде разгласен интернационален конкурс за оформянето на архитектурния образ на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд в него. Повод за това бе намерено писмо от интелктуалци и общественици с настояване  комплексът да бъде реновиран.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР